Za pravidla pro parkování hybridních aut dostala Praha pokutu tři čtvrtě milionu

ČTK ČTK
19. 8. 2022 15:08
Parkování pro hybridy bylo diskriminační, potvrdil soud. Praha dostala pokutu téměř tři čtvrtě milionu.
Foto: Eva Srpová

Krajský soud v Brně potvrdil platnost pokuty 740 tisíc korun Praze za to, jak nastavila pravidla pro parkování aut s hybridním pohonem. Žalobu hlavního města proti rozhodnutí předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Mlsny ve čtvrtek zamítl, řekla ČTK mluvčí soudu Klára Belkovová. Mluvčí Prahy Tadeáš Provazník uvedl, že magistrát se s rozsudkem teprve seznamuje.

Podle původního rozhodnutí ÚOHS měla Praha platit 984 tisíc korun, Mlsna ale loni v březnu pokutu snížil kvůli kratší době trvání přestupku. Úřad se zabýval pravidly stání hybridních vozidel v parkovacích zónách z roku 2018. Zvýhodněné parkovné měly jen vozy s výkonem spalovacího motoru do 135 kW.

"Tato podmínka přitom nebyla zvolena na základě objektivních a nediskriminačních kritérií. Jednání hlavního města Prahy bylo způsobilé narušit na území České republiky hospodářskou soutěž, když z prodejců hybridních automobilů zvýhodňovalo pouze ty, kteří prodávali vozidla s výkonem motoru do 135 kW," uvedl při rozhodnutí úřad.

V prvostupňovém rozhodnutí úřad stanovil pokutu vyšší. Mlsna ale přihlédl k tomu, že podle správních soudů lze jednání posuzovat pouze do okamžiku zahájení správního řízení. Doba trvání protisoutěžního jednání se tak zkrátila o dva měsíce a bylo třeba stanovit i novou výši pokuty. Rozkladové námitky účastníka řízení předseda ÚOHS zamítl a po věcné stránce rozhodnutí potvrdil.

Mluvčí Prahy Provazník zatím rozhodnutí blíže nekomentoval. "V tuto chvíli se seznamujeme s rozsudkem a zvažujeme další kroky," sdělil.

 

Právě se děje

Další zprávy