V Rusku bude další továrna na Škodovky a vozy VW

Radek Pecák Radek Pecák
21. 2. 2011 4:26
auto

V současnosti se již některé typy Škodovek a Volkswagenů vyrábějí v ruském závodě Kaluga nedaleko Moskvy. V nejbližších letech má bý v této zemi, která se již za několik let stane šestým největším automobilovým trhem světa, vybudován  další závod, z jehož výrobní linky by měly sjíždět další Škodovky.

Toárna VW v Kaluze
Toárna VW v Kaluze | Foto: Reuters

Agentura Reuters přinesla zprávu, že německá automobilka Volkswagen a ruská automobilka GAZ plánují vytvořit společný podnik na výrobu aut v Rusku. V závodě s kapacitou 300 000 vozů ročně se mají vyrábět i modely české automobilky Škoda Auto.

Z jednotlivých modelů VW se tu má montovat například Jetta, z vozů automobilky Škoda má závod vyrábět modely Octavia a Yeti.

GAZ je součástí majetku miliardáře Olega Děripasky. Společnost vyrábí hlavně lehké užitkové vozy. V minulosti měla automobilka v plánu vstoupit do aliance a německým Opelem v rámci společné nabídky na převzetí, kterou předložily ruská Sberbank a kanadská Magna International. Z dohody však nakonec sešlo a GAZ zůstal bez zahraničního partnera.

 

Právě se děje

Další zprávy