V autě je knoflík, na který se zapomíná. Proč je důležitý zrovna o prázdninách?

Martin Frei Martin Frei
4. 7. 2022 5:50
Moderní auta za nás dělají první i poslední. Nedovolí nám chybovat, ale také nás odnaučily myslet na souvislosti. Například na rozložení hmotnosti. Čím více lidí si sedne dozadu a čím těžšími zavazadly zaplníme kufr, tím výrazněji se auto zakloní. Se vztyčenou přídí pak zamíří nahoru i světlomety a oslňují ostatní. Než vyrazíte na dovolenou, ujistěte se, kde má váš vůz ovladač sklonu světel.
Foto: BMW Klub Deutschland

Chyba může být jinde

Jezdíte-li moderním autem se světlomety LED Matrix, které mají na každé straně několik desítek samostatných elementů, nelekejte se, že vytvářejí na zdi složitější obrazce, než jaké jsme ukazovali v úvodu. Jemnější členění ozářené plochy patří k jejich přednostem.
Pakliže vás i s nimi budou protijedoucí řidiči problikávat, může být chyba jinde. Buď ve špatném základním seřízení světlometů už z výroby - mělo by se na ně přijít při prohlídce před předáním, ale ojediněle se tak nestane. U starších vozů může jít dokonce o unavené tlumiče pérování. Na nich se auto při každém rozjezdu více zakloní a oslňuje, což vede ke stejnému efektu jako špatně seřízená světla.

 

Právě se děje

Další zprávy