Toyota dostala v USA další obří pokutu

Radek Pecák Radek Pecák
23. 12. 2010 6:12
auto

Toyota souhlasí s tím, že zaplatí americké vládě rekordní pokutu 32,4 milionu dolarů (asi 622,7 milionu Kč). Pokutu dostala v souvislosti se dvěma svolávacími akcemi, při nichž firma byla nucena ve Spojených státech prohlédnout nebo opravit asi 11 milionů svých automobilů.

Nedostatky, které byly na autech zjištěny, představovaly podle regulačních úřadů nebezpečí pro posádku. "Jsem rád, že Toyota souhlasila se zaplacením pokuty v nejvyšší možné výši. Očekávám, že Toyota bude nadále spolupracovat, aby do budoucna zajistila bezpečnost spotřebitelů," řekl ministr dopravy Ray LaHood.

Částku, kterou musí Toyota zaplatit, stanovil americký Úřad pro bezpečnost v silniční dopravě (NHTSA). Toyota sdělila, že sice zaplatí,  aby konečně skončilo vyšetřování,  ale přesto žádné porušení zákona nepřiznala.

Kvůli svolávacím akcím, které si problémy vynutily, Toyota přišla o část tržeb. Navíc musela zaplatit tři pokuty a další ranou bylo varování časopisu Consumer Reports před koupí jednoho modelu.

Toyota chce v příštím roce by chtěla zvýšit odbyt v celém světě asi o tři procenta na 8,61 milionu vozů. Spoléhá především na Spojené státy, kde chce prodej zvýšit o devět procent na 1,9 milionu vozů. Letos tam prodej zvýšila pouze o 0,2 procenta, přičemž celý trh tam zatím vzrostl o více než 11 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy