Továrna v Nošovicích bude dělat morálně nejmladší auta

Radek Pecák Radek Pecák
17. 8. 2011 4:37
Hyundai i30 získá linie čtyřdveřového kupé
Foto: Aktuálně.cz

V automobilce Hyundai jdou poslední dobou na věc velmi rychle. Poněkud překvapivě již v září na světovém autosalonu ve Frankfutu odhalí novou generaci vozu Hyundai i30.

Tedy vozu, který se vyrábí v severomoravských Nošovicích, a který dělají ruce českých dělníků.

Současná generace Hyundai i30
Současná generace Hyundai i30 | Foto: Hyundai

Zatím Hyundai žádné bližší informace nezveřejnila. Důvodem, proč nahrazuje svůj na evropském trhu velice úspěšný model již po pěti letech (facelift přišel teprve vloni na jaře) svědčí o tom, že chce ještě rychleji než dosud růst.

Nová i30 jako kompletně evropský vůz

Zatímco minulá generace i30 byla navržená ještě v Koreji (a zpočátku před dobudováním závodu v Nošovicích se odtud do Evropy dovážela), nynější byla navržena a otestována v Německu, v evropském vývojovém středisku.

Každopádně z první kresby, kterou Hyundai poskytla, je zřejmé, že se vedení přiklonilo ke sportovním liniím tohoto hatchbacku, který na trhu konkuruje zavedeným vozů jako je Volkswagen Golf, Opel Astra, Renault Mégane či Peugeot 308.

Do výrobních linek nebude třeba několik let investovat

Až se na přelomu letošního a příštího roku auto začne vyrábět, bude to znamenat ještě jeden zajímavý fakt: V nejmladší evropské automobilce se budou vyrábět i morálně nejmladší vozy. Vžďyť nejstarším modelem, který sjíždí ze zdejších montážních linek, je SUV ix35. To mělo přitom svoji premiéru teprve vloni. Druhý zde produkovaný vůz - malé MPV ix20, je ještě mladší.

Pro srovnání - například Škodovka dělá v Mladé Boleslavi současnou generaci octavie více než 7 let, také Fabia II se zrodila již před 4 roky. Přestože vozy z Kvasin (superb a yeti) jsou relativně mladé, i ty jsou všechny starší než nošovické modely.

Díky tomu, že v Nošovicích nebude po zavedení výroby nové generace ix30 hatchback a ix30 kombi nutné několik let dělat žádné změny na výrobních linkách v současných halách, mohla by firma získat dostatek času na rozšíření továrny a další evropskou expanzi, o čemž se v poslední době stále hlasitěji mluví.     

 

Právě se děje

Další zprávy