UFO od Subaru a obří robot pro pět vyvolených. Nejlepší kreace tokijského autosalonu

Jedna z novinek tokijského veletrhu mobility. Ano, vznášedlo od Subaru.
Jednu z nejočekávanějších novinek předvedla na tokijském veletrhu mobility Mazda. Její koncept Iconic SP vizuálně ukazuje, jak by mohla vypadat příští generace oblíbené MX-5, případně i moderní reinkarnace RX-7. Je to elektromobil, má ale i dvourotorový Wankelův motor jako generátor elektrické energie. Celé auto váží 1450 kilo, na délku nemá ani 4,2 metru a naopak dosahuje nejvyššího výkonu 272 kilowattů. Jestli podobné auto někdy zamíří do výroby, je zatím ve hvězdách.
S elektrickými sportovními automobily se v Tokiu roztrhl pytel, vedle Mazdy podobnou koncepční kreaci ukázala i Toyota. Oranžové kupé FT-Se poodhaluje, jak by mohla vypadat příští Supra nebo možná nástupce Celicy či MR-2. Konkrétní technická data Japonci nezveřejnili, kupé ale stojí na nové elektrické platformě...
A ze světa letadel pochází koncept eVTOL, respektive jeho pětinásobně zmenšená maketa.
Nejen o autech je letošní tokijský veletrh mobility, což bylo asi pochopitelné i z některých produktů automobilek. Start-up Tsubame Industries předvedl velkého člověkem řízeného 3,5tunového robota Archax. Ten se umí proměnit i v improvizované auto s rychlostí 10 km/h, v plánu jich je údajně vyrobit pět. Předobjednávky už běží, nemáte zájem?
Foto: Reuters
Jan Matoušek Jan Matoušek
26. 10. 2023 15:24
Před dvěma lety se poprvé kvůli pandemii koronaviru nekonal, letos je ale tokijský autosalon zpátky v plné parádě. Do názvu se sice dostalo populární spojení mobilita, prim ale stále hrají nová auta především japonských značek, cizích výrobců bylo pomálu. Domácí hráči ale dokázali představit celou řadu zajímavých novinek, na jejichž výběr se podívejte do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy