Tesla odtajnila ceník svého Modelu X. Základní verze nyní startuje na 2,7 milionu Kč

Radek Pecák Radek Pecák
10. 3. 2016 16:10
Zájemce o první SUV amerického výrobce elektromobilů musí počítat s celkovou cenou přes tři miliony korun. Auto však přináší některá unikátní řešení, dojezd přes 400 kilometrů a až sedmimístný interiér.
Model X do světa automobilů přináší další variaci na téma otevírání páru zadních dveří.
Model X do světa automobilů přináší další variaci na téma otevírání páru zadních dveří. | Foto: Tesla

Zákazníci konečně znají cenu nového elektromobilu značky Tesla. Model X, který má karosérii ve stylu módních SUV, přijde bez daně v provedení 90D na snadno zapamatovatelných 100 100 eur. V přepočtu je to přibližně 2,7 milionu korun.  

Výkonnější verze P90D je dražší o 18 400 eur, přijde tedy na zhruba 3,2 milionu korun.

Tyto verze si již nyní ti zákazníci, kteří předem složili čtyřtisícovou zálohu v eurech, mohou zadat do výroby v žádané specifikaci.

V základní verzi je vůz pětimístný, za příplatek je ale možno mít šesti nebo dokonce sedmimístné provedení.

Přítlak na zádi pomáhá zvyšovat speciální spojler.
Přítlak na zádi pomáhá zvyšovat speciální spojler. | Foto: Tesla

Některé příplatky jsou unikátní. Tesla nabízí například autopilota (62 500 Kč) nebo automatické otevírání předních dveří (za 111 000 Kč). Za zadní dveře, které se vyklánějí směrem vzhůru ve stylu legendárního Mercedesu 300 SL, se naštěstí připlácet nemusí. Tesla udává, že pro otevření potřebují jen po třiceti centimetrech na každé straně auta. Mají navíc čidla, která zamezí jejich nárazu na případnou překážku.

Model X má poháněná všechna čtyři kola díky umístění elektromotorů jak u přední, tak i zadní nápravy. Jejich výkon  je ve verzi 90D celkem 380 kW, přičemž polovina připadá na ten přední a polovina na zadní. P90D má zadní motor výkonnější.

Maximální rychlost je omezena na 250 kilometrů v hodině.

Zrychlení z nuly na sto je standardně 4,2 sekundy, dražší verze P90D navíc doplněna o speciální paket Ludicrous Speed Upgrade, to zvládne ještě o sekundu rychleji.

Energie z baterií s kapacitou 90 kW by měla vystačit na ujetí více než čtyř set kilometrů.

Zhruba za půl roku začne americká značka nabízet i nejlevnější variantu Model X 70D. I ta ale přijde na 2,1 milionu korun.  

 

Právě se děje

Další zprávy