Škoda-Muzeum se změní. Ukáže i postup renovace aut

Radek Pecák Radek Pecák
22. 6. 2012 5:53
V nové podobě se má má muzeum otevřít na podzim. Přesné datum známo není
Foto: Aktuálně.cz

Až se po půlroční rekonstrukci na podzim opět otevře muzeum automobilky Škoda v Mladé Boleslavi, bude vypadat zcela jinak než do letošního března, kdy svůj vchod pro návštěvníky uzavřelo.

Nová expozice bude umístěna na ploše o rozloze 1 800 m2 a bude zde k vidění  45 automobilů, dále jízdní kola a motocykly a množství dalších exponátů z historie podniku.

Muzeum zvenčí
Muzeum zvenčí | Foto: Aktuálně.cz

„Muzeum bude historickou sbírku značky Škoda prezentovat ve svěžím moderním designu, který ideálně zapadá do architektury bývalých továrních hal," říká profesor Thomas Hundt ze stuttgartské agentury jangled nerves, který jako kreativní ředitel odpovídá za koncepci muzea a expozice.

Tradice a evoluce

Expozice bude členěna do tří tématických okruhů.

V okruhu "Tradice" budou k vidění automobilové „klenoty" z různých dob. Návštěvníci tam ale najdou nejen krásná auta, nýbrž zároveň i inspirativní protiklady. Historické vozy budou vystavené ve dvojicích a tak návštěvníkům ozřejmí vývojové linie automobilů.

Autoregál dokladující historii
Autoregál dokladující historii | Foto: Aktuálně.cz

V sekci "Evoluce" začíná procházka historií značky Škoda u zakladatelů podniku, Václava Klementa a Václava Laurina. Chronologicky uspořádané vozy charakterizují nejdůležitější milníky ve vývoji automobilů.

Auta budou vystavena v jakémsi obrovském regálu.

Jak se restauruje

Vše doplní mediální instalace, filmy a interaktivní tabule s informacemi o exponátech. Takzvaná „Laboratoř Škoda" umožní pohlédnout do budoucnosti a připojená knihovna dovolí hlubší bádání v minulosti značky.

Sál uprostřed muzea zůstane
Sál uprostřed muzea zůstane | Foto: Aktuálně.cz

Ve třetí velké výstavní zóně se vše točí kolem ,výroby' a restaurování. Zde je pohled zaměřen na význam Mladé Boleslavi jako ústředního výrobního závodu a zdroje podnikové tradice. V „dílně" budou pomocí nejmodernějších prostředků restaurovány automobily z minulých dob. Čtyři zvedací plošiny představí auta v různých stádiích restaurování - od „nálezu ze stodoly" až po „klenot".

V panoramatickém kině bude možné prohlédnout si zblízka dnešní výrobu.

Muzeum opět bude zahrnovat muzejní prodejnu a moderně zařízenou kavárnu s restaurací.

--------------------------------------------------------------------------------

Které muzeum nejraději navštěvujete?

 

Právě se děje

Další zprávy