Seat láká na nový Leon SC. A přidává "čistou" verzi

Tomáš Rybecký
12. 3. 2013 14:30
Španělská automobilka v Ženevě představila Leon SC i svůj nejekologičtější model
Foto: Seat

Druhá ze tří připravovaných karosářských variant nového Seatu Leon se představila v Ženevě. Třídveřová verze vstupuje do nejoblíbenějšího evropského segmentu. Připojí se k již prodávanému pětidveřovému hatchbacku. Na konci roku je doplní ještě kombi.

Leon SC se vyrábí v Martorellu a používá koncernovou platformu MQB. V porovnání s pětidveřovou verzí má o 35 mm kratší rozvor. Je také nejlehčím vozem ve své třídě, v porovnání s předchozí generací shodil 110 kg. To je jeden ze způsobů, kterými Leon SC dosahuje nízké spotřeby a tedy i emisí CO2. Motor 1.6 TDI CR 105 k se systémem Start/Stop má hodnotu emisí CO2 pouhých 99 g/km.

Seat chce s třídveřovým Leonem ještě zvýšit nárůst prodeje tohoto velmi úspěšného roku 2012. Loni se prodej mimo Evropu zvýšil o 46 %. Úspěch Seat zaznamenal zejména v Mexiku. V současnosti směřuje každý pátý vůz Seat na mimoevropské trhy.

Nejčistší Seat

Ekologickým tahounem je však u Seatu minivůz Mii. Jeho nová verze Ecofuel produkuje pouze 79 g emisí CO2/km. Je to první model značky SEAT, který jezdí na stlačený zemní plyn a chlubí se průměrnou spotřebou 2,9 kg CNG/100 km. Nabízí tak výjimečnou hospodárnost a nízké provozní náklady.

 

Právě se děje

Další zprávy