Renault s Caterhamem budou vyrábět auta Alpine

Radek Pecák Radek Pecák
6. 11. 2012 8:15
První modely se objeví na trhu asi za čtyři roky
Foto: Aktuálně.cz

Renault a britský výrobce sportovních aut Caterham se dohodly na vytvoření společného podniku. Jak oznámila francouzská firma, měl by produkovat sportovní automobily pod značkou Alpine.

První modely by se měly objevit na trhu zhruba v roce 2016. Vyrábět se budou v továrně společnosti Renault v severofrancouzském městě Dieppe, kde v současnosti vznikají například "ostré" hatchbacky Renault Clio RS a Renault Mégane RS.

Představený koncept má působivý design
Představený koncept má působivý design | Foto: Aktuálně.cz

Tato divize navíc dodává i motory pro Formuli 1, konkrétně Red Bulu.

Podíl bude půl na půl 

Caterham v rámci dohody získá poloviční podíl ve společnost Automobiles Alpine Renault Company, jejímž stoprocentním majitelem je nyní Renault. Společný podniky ponese od příštího roku jméno Alpine Caterham.

Oživení jména Alpine naznačil Renault již letos v květnu, kdy ukázal koncept Alpine A110 Berlinette.

Okazuje na legendární A 110 vůz například pomocí kruhů naznačujících původní zdvojené světlomety a také trochu svojí siluetou.
 
Automobil byl postaven na podvozku závodního Renaultu Mégane Trophy s rozvorem 2 625 mm a rozchodem 1 680 mm vpředu a 1690 mm vzadu. Výkon motoru je 400 koní.

Caterham dosud vyrábí pouze otevřené vozy, například bývalý legendární Lotus 7. Působí rovněž v F1, kde jeho monoposty pohání motory Renault.

Také on již produkci sportovního modelu opatřeného střechou oznámil před několika měsíci.

 

 

Právě se děje

Další zprávy