Renault potěšil Francouze: Alpine se vrací do Le Mans

Tomáš Rybecký
22. 3. 2013 16:25
Renault oznámil návrat legendární značky Alpine do Le Mans
Foto: Renault

Přesně 50 let od svého prvního startu v Le Mans se Alpine vrací na slavný francouzský okruh. Alpine se závodu 24 hodin Le Mans zúčastní 35 let poté, co její vůz A442B dosáhl slavného vítězství.

Legenda Alpine znovu ožije v červnu při závodě 24 hodin Le Mans, který je zároveň jubilejním 90. ročníkem. Alpine se ho zúčastní v kategorii LM P2 v týmu Signatech, vlastněném Philippem Sinaultem a Didierem Calmelsem. S vozem pojedou jezdci Pierre Ragues a Nelson Panciatici. V šasi Alpine bude zabudován motor od aliančního partnera Renaultu Nissanu o výkonu 500 k.

V souvislosti s vytvořením automobilky Alpine-Caterham se tak rozšířila řada automobilek, které se oficiálně přihlásily do závodu 24 hodin Le Mans: Toyota, Volkswagen AG (prostřednictvím Audi a Porsche), General Motors (s vozy Chevrolet Corvette), Honda (se svou pobočkou HPD - Honda Performance Development), Fiat (prostřednictvím Ferrari a SRT Viper), Aston Martin, Lotus a Morgan. Zastoupen bude také Nissan jako dodavatel motorů pro kategorii LM P2.

Po odchodu Peugeotu je tato událost významná také pro domácí fanoušky závodu, kteří budou opět moct sledovat své barvy na trati. Šéf Renaultu Carlos Tavarès řekl: "Návrat Alpine do legendárního závodu 24 hodin Le Mans v roce 2013 je začátkem nového, dlouho trvajícího dobrodružství. Společně s našimi partnery a dodavateli se budeme krok za krokem snažit psát novou historii velké francouzské značky sportovních vozů - Alpine!“

Nové sportovní vozy Alpine, které budou následovat sportovní prototyp, vzejdou ze spolupráce Renaultu s malou anglickou automobilkou Caterham, která má i vlastní tým formule 1 využívající motory Renault.

 

Právě se děje

Další zprávy