Socialistická propaganda v čele májových průvodů. Bizarní i vážné alegorické vozy

Socialistická propaganda v čele májových průvodů. Bizarní i vážné alegorické vozy
Václavské náměstí o rok později a komunistická část průvodu. Pragovka je tady nosičem propagace motocyklové značky Jawa, která dávala najevo svou usilovnou a tvrdou práci. Jak se píše na plakátu, na cestě k socialismu.
Tradičně se na improvizovaných tribunách i nákladních automobilech objevovaly podobizny vůdců a osobností socialistického tábora - ať už lokálních (v Československu tedy Gottwalda, později Novotného či Husáka), nebo mezinárodních. Ani v Ostravě tak nemohl chybět Jossif Visarionovič Stalin, kterého doprovázeli často i Marx nebo Lenin.
Spousta záběrů na dobové alegorické vozy pochází z roku 1961 z prvomájového průvodu v Olomouci. Povšimněte si, že ačkoliv politická hesla rozhodně nezmizela, již nejsou tak agresivní jako počátkem 50. let. Takto se například předváděla Domovní správa.
Jak dopadla snaha o reformy v roce 1968, každý moc dobře ví, takže nepřekvapí, že prvomájové oslavy roku 1969 se zase vrátily do normálu. Jak je ale vidět nejen na této fotce, opět ubylo propagandy, samozřejmě čelní představitelé režimu doma i v zahraničí chybět nemohli, hesla o věčném míru ale zůstala trochu upozaděna.
Foto: ČTK
Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 5. 2024 6:32
Tradičně je první máj označovaný jako svátek lásky, pohled do kalendáře však napoví, že jde o Svátek práce. Pro země socialistického bloku tak šlo přirozeně o jeden z nejdůležitějších dnů v roce, který se slavil v hromadných prvomájových průvodech. Ty často doprovázely bohatě zdobené alegorické vozy plné propagandistických hesel. Připomeňte si je v galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy