Přetáčení tachometrů nakonec asi bude trestné

Radek Pecák Radek Pecák
2. 9. 2010 0:00
auto

O to, že by se přetáčení tachometrů mělo stát trestným činem, budou společně usilovat skupina autobazarů AAA Auto a Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA). V tiskové zprávě uvedly, že chtějí společně navrhnout novelu trestního zákoníku.

Podle údajů AAA se počty vozů s přetočeným tachometrem stále zvyšují. Zatímco v roce 2008 výkup AAA odmítl kvůli pozměněným údajům na tachometru 34 procent nabízených vozů, letos to bylo už 43 procent aut.

"Domníváme se, že by se mohlo jednat o poměrně jednoduchou novelizaci, která by nově zavedla trestný čin zásahu do měřicího zařízení v automobilu. Navrhujeme pro něj trest odnětí svobody až na dva roky, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Trestná by měla být kromě samotné úpravy tachometru také příprava a nabízení těchto služeb," uvedl generální ředitel AAA Auto Anthony Denny.

Nelegální by se mělo stát i nabízení úprav tachometrů. V současnosti se touto činností jen v Praze zabývá několik firem. Změna stavu ujetých kilometrů na tachometru vyjde zhruba na 500 korun.

Aby měla policie snadnější práci s dokazováním podvodného přetáčení tachometru, bylo by podle Dennyho dobré se zaměřit také na řešení v preventivní a civilní rovině. Například při žádosti o změnu vlastníka v evidenci vozidel může být povinně zavedeno čestné prohlášení vlastníka o stavu tachometru.

Nově by také mohla být zavedena povinnost STK a případně i servisů písemně zaznamenávat stav tachometru každého vozu při pravidelných prohlídkách.

Podle údajů společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním původu automobilů, nemá každý čtvrtý automobil z více než čtyř milionů vozů na českých silnicích na svém tachometru skutečný stav kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy