Přes 40 procent nabízených ojetin má stočený tachometr

Radek Pecák Radek Pecák
10. 5. 2010 17:08
auto

Více než dvě pětiny z aut, která v prvních třech měsícíc letošního roku prověřovala společnost Cebia, mělo stočený tachometr.

„U 42 % procent vozů jsme odhalili manipulaci s tachometrem, což je o pět procent více než v roce 2009. Ukazuje se, že případů podvodného stáčení tachometrů stále přibývá a podvodníci jsou stále drzejší, protože se přesvědčili o své beztrestnosti," uvedl ředitel společnosti Cebia Martin Pajer.

Podle něho by bylo třeba kodifikovat stáčení tachometrů jako trestný čin, podobně jak to již řadu let funguje v západní Evropě.„Každý, kdo stočí tachometr, se totiž obohacuje na účet kupujícího, který za takový vůz v dobré víře zaplatí desítky tisíc korun navíc. Novému majiteli navíc hrozí závažné poškození vozu kvůli nemožnosti dodržet správné servisní intervaly," zdůraznil Martin Pajer.

V současné době, podle odhadů, každý čtvrtý osobní automobil na českých silnicích nemá na svém tachometru reálný stav kilometrů. Podvodné stáčení tachometrů jenyní naprosto nejrozšířenějším podvodem s automobily, s velkým odstupem následuje pozměněný rok výroby a pak podvodné úpravy VIN kódu.

Podvody s tachometry mohly podle Pajera podvádějícím prodejcům vydělat za loňský rok zhruba šest miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy