Před návštěvou STK budete muset zkontrolovat více věcí

ČTK ČTK
7. 2. 2012 5:53
Pracovníky stanic technické kontroly bude nyní také zajímat stav tlumičů
Foto: Aktuálně.cz

Pokud propadá termín platnosti osvědčení o technickém stavu vašeho vozu v době po prvním květnu letošního roku a budete tedy muset zamířit na některou ze stanic technické kontorly, čeká vás pravděpodobně důkladnější příprava auta na tuto prověrku.

Mimo jiné bude mít vlastník vozidla povinnost sundat před jízdou na stanici z kol plastové kryty, aby měli technici ušetřenou práci.

Podle návrhu vyhlášky ministerstva dopravy, budou v budoucnu STK kontrolovat kromě stejných věcí jako dosud, mimo jiné také účinnost tlumičů a dokonce i propustnost světelných paprsků skrze zatmavená skla.

Ne všechny úkony, které ministerstvo předepíše,  však budou muset stanice provádět hned od května. Část ze seznamu totiž začne platit v květnu, další část od ledna příštího roku  a poslední až od začátku roku 2014.

Kontroly by se neměly lišit od těch v Německu

Cílem je sjednotit metodiku kontrol na stanicích technické kontroly se stavem obvyklým v zemích Evropské unie. Tam legislativa předepisuje seznam 160 úkonů.

"Očekáváme, že práce kontrolních techniků bude v novém systému dokonalejší a zároveň jednodušší," řekl agentuře ČTK mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Dosavadní seznam kontrolních úkonů je podle něho v podstatě několik desítek let starý.

Kvůli novým úkonům si stanice budou muset pořídit nové vybavení například na měření hloubky dezénu pneumatik a dalších technických záležitostí. Čekají je vesměs investice v řádech desítek tisíc korun.

Proto lze podle odborníků očekávat i zdražení poplatku za kontrolu v STK, ale jen o několik procent oproti současnému stavu.

V současné době je v České republice přibližně 350 Stanic technické kontroly.

 

Právě se děje

Další zprávy