Praha vytahuje do boje proti autům parkujícím na chodnících. Použije zábrany

ČTK ČTK
31. 1. 2024 13:56
Městská část Prahy 6 chce zamezit tomu, aby auta parkovala na chodnících. Pořídí a instaluje sloupky a kostky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Radnice Prahy 6 dá zhruba 400 000 korun z rozpočtu, aby zamezila parkování aut na chodnících. Umístí do ulic kovové sloupky nebo žulové kostky, aby vozidla na chodníky nemohla vjet, informoval mluvčí šesté městské části Marek Zeman. Důvodem je podle něj kromě překážení aut to, že vozidla ničí povrchy chodníků.

Automobily na chodníku překážejí nejen chodcům, ale také ničí povrch cest pro pěší, kde se nepočítá s takovou nosností, uvedl radní pro dopravu Ondřej Matěj Hrubeš (ODS). Městská část chce proto dát na chodníky, kde není parkování povoleno, žulové kvádry a pevné kovové sloupky, které parkování zamezí. Radnice podle Zemana letos již umístila žulové kostky na chodníku v ulici Československé armády v Bubenči.

"Chodec je na prvním místě. Proto v průběhu letošního roku budeme postupně instalovat další zahrazovací sloupky a prosíme také občany, aby nám nahlásili místa, kde jsou dlouhodobě s nelegálním parkováním na chodnících problémy," sdělil Hrubeš.

Sloupky nebo jiné pevné překážky jsou podle Zemana nyní například na vnějším okruhu Vítězného náměstí, v ulici Svatovítská, Ve Struhách, Wolkerova či Papírenská. V budoucnu přibudou další zábrany podle konkrétních podmínek a podnětů veřejnosti a zkušeností odboru dopravy a životního prostředí a městské policie.

 

Právě se děje

Další zprávy