Praha má první tři dobíjecí stanice pro elektromobily

Radek Pecák Radek Pecák
10. 2. 2011 0:46
auto

Společnost Pražská energetika (PRE) otevřela první tři veřejně přístupné nabíjecí stanice pro elektromobily v Praze.

Jsou umístěné  v garážích obchodních center Chodov a Černý Most. Třetí stanice stojí v centru energetického poradenství PRE v centru metropole.

Stanice dodala společnost Ensto. Do konce roku má PRE v plánu zprovoznit kolem 20 dobíjecích stanic. Otevřená zařízení jsou vybavena takzvaným pomalým dobíjením. Nabití vozu u takové stanice trvá kolem šesti hodin. U dalších stanic počítá firma s jejich modernizací na rychlé dobíjení.

Další zařízení na dobíjení elektromobilů plánuje PRE zprovoznit v parkovacím domě Slovan mezi hlavním nádražím a budovou Státní opery a na parkovišti v ulici Hradební v Praze 1. O další stanice již projevily zájem Praha 5 či Praha 13.

Nabíjecí stanice pro elektromobily fungují již například v Brně či v Desné na Jablonecku. Po českých silnicích jezdí již několik desítek elektromobilů. Energetická společnost ČEZ nedávno oznámila, že se chystá během příštích dvou let uvést do provozu 60 až 70 elektromobilů ve spolupráci s firmou Peugeot. S automobilkou Mercedes-Benz zase navázala spolupráci v oblasti elektromobilů společnost E.ON.

 

Právě se děje

Další zprávy