Pozor na věci v autě! V létě jsou terčem zlodějů

Tomáš Rybecký
15. 6. 2012 9:06
Na pozoru by se měli mít především majitelé vozů v Praze a okolí, ale i na severní Moravě
Foto: Aktuálně.cz

V České republice je až třikrát pravděpodobnější, že se vám do auta někdo vloupe, než že vám jej odcizí. Právě v těchto měsících, kdy se motoristická sezóna rozjíždí na plné obrátky, riziko takové nepříjemnosti nejvíce roste.

"Krádeže cenností či vnitřního vybavení z aut na parkovištích u velkých sídlišť nebo obchodních center je celoroční problém. Zde jsou počty hlášení pojistných událostí víceméně konstantní. V letních měsících se však objevují pro zloděje nové lákavé "destinace" jako jsou odstavná parkoviště u koupališť, historických památek nebo v kempech. V takovém období riziko vloupání do vozu stoupá," popsal nejkritičtější lokality Jaroslav Král, ředitel odboru pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny.

Nejaktivnější zloději jsou v Praze

ČSOB Pojišťovna porovnala statistiky vloupání do aut vedených Policií ČR za uplynulý rok a výsledek je zřejmý. Nejaktivnější jsou zloději v Praze a přilehlém okolí Středočeském kraji. Dále pak na Moravě. Tedy v lokalitách s velkými městy. Naopak nejméně vloupání se odehrálo v krajích, kde jsou spíše menší sídla jako v Karlovarské kraji, kraji Vysočina a Zlínském kraji.

"Výsledky samozřejmě korespondují se zalidněností, počtem velkých měst, hustotou aglomerace či počtem velkých parkovacích ploch v daném kraji. Tak trochu výjimkou je v tomto směru Ústecký kraj, kde ovlivňují statistiku i jiné parametry," uvedl Jaroslav Král z ČSOB Pojišťovny.

Škoda na autě často přesáhne cenu odcizených věcí

"Je to nepříjemný paradox. Výměna a oprava rozbitého okna vyjde často až na několikanásobek hodnoty ukradených věcí. Výjimkou nejsou ani případy, kdy se zloděj vloupe do auta jen "na zkoušku" a přestože nic cenného neukradne, zanechá za sebou nejen škodu, ale také starosti s uvedením auta do původního stavu," líčí Král zkušenosti z praxe.

Jednou z možností, jak alespoň zmírnit následky nepříjemné zkušenosti, je majetek zabezpečit -  pojistit se proti riziku vandalismu a odcizení. "Nejde o nikterak drahou záležitost, řádově to jsou stokoruny ročně. Produkty jsou navíc nyní tak variabilní, že toto riziko lze pojistit nejen v rámci havarijního pojištění, ale i jako připojištění k povinnému ručení," uvedl Jaroslav Král s tím, že důležitá je především prevence.

"Jde především o to zloděje odradit. Buď kvalitním zabezpečovacím systémem nebo jednoduše nedávat záminku do auta pronikat. To znamená zejména nenechávat tašky, elektroniku a další cenné věci v autě tak, aby byly zvenčí vidět. A hlavní pravidlo - v autě nic cenného nenechávejte, a to ani, když jej opouštíte jen na pár minut," varuje Jaroslav Král z ČSOB Pojišťovny.


Krádeže věcí z automobilů v roce 2011 (podle krajů ČR)

Praha hl. město

12078
Moravskoslezský kraj 5387
Středočeský kraj 3566
Jihomoravský kraj 3180
Ústecký kraj 2626
Plzeňský kraj 1315
Olomoucký kraj 1310
Jihočeský kraj 763
Liberecký kraj 761
Královéhradecký kraj 588
Pardubický kraj 454
Zlínský kraj 429
Kraj Vysočina 405
Karlovarský kraj 368
Celkem 33230

 

Právě se děje

Další zprávy