Pozor na pneumatiky: Jak připravit své auto na jaro

Tomáš Rybecký
2. 4. 2013 11:49
Jak se na nadcházející jaro mají připravit motoristé
Foto: Aktuálně.cz

Přípravu vozu na začátek nového ročního období není radno podcenit. Nejnáročnější období roku sice právě skončilo, právě s ním je však třeba se ještě vypořádat. Potřebná je i pravidelná údržba vozu.

Mezi hlavní body jarních příprav patří kromě zbavení vozu veškerých nečistot a nánosů soli a případné výměny provozních kapalin především výměna zimních pneumatik za letní.

Pravidelná péče o pneumatiky může zachraňovat i životy, protože pneumatiky patří mezi klíčové faktory v oblasti jízdní bezpečnosti.

Na co si dát pozor

Zásadní je kontrola tlaku v dlouhou nepoužívaných pneumatikách a kvalita jejich vzorku. Opotřebené nebo podhuštěné pneumatiky prodlužují délku brzdné dráhy, nepříznivě ovlivňují jízdní vlastnosti, zvyšují riziko smyku a akvaplaningu a zvětšením valivého odporu zvyšují i spotřebu paliva.

Tlak v pneumatikách se kontroluje u studených pneumatik, a to nejméně jednou za měsíc. Z hlediska bezpečnosti je vhodné vyměnit pneumatiky mnohem dřív, než se dezén opotřebuje pod minimální hloubku 1,6 mm, kterou stanovuje legislativa EU.

vzorek je zásadní
vzorek je zásadní | Foto: Aktuálně.cz

V případě, že jsou pneumatiky používány více než 10 let, je vzhledem ke stárnutí materiálu doporučena jejich výměna za nové i při malém opotřebení.

Výběr hospodárných a bezpečných pneumatik má od loňského roku usnadňovat informační štítek EU, který umožňuje porovnávat tři klíčové vlastnosti různých typů pneumatik od různých výrobců.

Informační štítek EU obsahuje hodnocení valivého odporu, dojezd při brzdění na mokru a hlučnosti při odvalování v přehledné grafice, která napodobuje známý systém hodnocení energetické účinnosti. 

Údaje na štítku ale zdaleka nejsou dostatečné pro správný výběr pneumatik, protože uvádějí pouhé tři z více než 50 kriterií určujících jejich kvalitu. Nedá se z nich vyčíst například odolnost proti akvaplaningu, chování v zatáčkách či trvanlivost.

Pro výběr optimálních pneumatik pro konkrétní vůz a způsob použití je proto potřeba návštěva odborného pneuservisu, kde pomohou s výběrem pneumatik přesně pro potřeby a jízdního stylu každého řidiče.

 

Právě se děje

Další zprávy