Pangda dá Saabu peníze, čeká na souhlas čínské vlády

ČTK ČTK
24. 5. 2011 3:53
auto

O tom, zda může poskytnout v současné době nevyrábějícímu Saabu peníze, jedná v současnosti s vládou své země čínská společnost Pangda Automobile Trade.

Výsledek jednání je těžké předvídat. Předchozí dohoda o investici čínské firmy Hawtai Motor Group do Saabu totiž ztroskotala právě kvůli problémům získat souhlas čínské vlády.

Nizozemská společnost Spyker, která je majitelem Saabu, minulý týden s firmou Pangda uzavřela dohodu, jež má zajistit dostatek financí na provoz švédské automobilky ve středně dlouhém období. Spyker by měl od Pangdy získat na záchranu Saabu celkem 110 milionů eur (2,7 miliardy Kč). Peníze podle Spykeru umožní automobilce Saab zaplatit dluhy u dodavatelů a v brzké době obnovit produkci.

Spyker od Pangdy již minulý týden obdržel zálohu 30 milionů eur. Dohoda zahrnuje ujednání, že Pangda nakoupí vozy Saab v hodnotě 45 milionů eur. Získá rovněž téměř čtvrtinový podíl ve Spykeru za 65 milionů eur. Generální ředitel Spykeru Victor Muller vyjádřil přesvědčení, že Pangda získá pro tuto dohodu potřebná povolení.

Spyker se začátkem loňského roku po vleklých jednáních dohodl s americkou automobilkou General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Saab za 400 milionů dolarů (zhruba 6,9 miliardy Kč) v hotovosti a akciích. Dohoda o prodeji zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

 

Právě se děje

Další zprávy