Opel Insignia jezdí i na LPG

Tomáš Rybecký
25. 7. 2012 7:04
Cena vozu Opel Insignia SDN 1,4 Turbo LPG začíná na 631 900 Kč
Foto: Aktuálně.cz

Vlajková loď značky Opel, model Insignia, dostane nově motor 1.4 Turbo LPG ecoFLEX spalující LPG. Nový motor bude k dispozici pro všechny tři karosářské verze: Sedan, liftback a kombi Sports Tourer.

Insignia 1.4 Turbo LPG ecoFLEX dosahuje výkonu 140 k a spotřebuje jen 7,6 l LPG na 100 km, čemuž odpovídají emise CO2 124 g/km. Oproti verzi se zážehovým motorem 1.4 Turbo vykazuje provoz Insignie na LPG o téměř 40 % nižší náklady na palivo.

Pro spalování LPG byl turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec speciálně upraven. Verze na LPG se dodává výhradně s šestistupňovou manuální převodovkou.

Foto: Aktuálně.cz

Nádrž na LPG má objem 42 litrů a nachází se v prostoru pro náhradní kolo, takže objem zavazadlového prostoru zůstal nedotčený. Její uzávěr je umístěn pod společným víčkem vedle uzávěru benzinové nádrže.

Řidič může podle svého uvážení přepínat mezi pohonem na LPG a na benzin tlačítkem na palubní desce. Dojezd pouze na LPG činí přibližně 500 kilometrů. Pokud řidič využije i objem benzinové nádrže, činí celkový dojezd vozu Insignia LPG až 1700 kilometrů (platí pro verze sedan/liftback).

LPG pohon přímo od výrobce

Pohon LPG přímo z výroby má řadu výhod oproti dodatečně montovaným systémům. Při vývoji modelů na LPG se věnuje maximální pozornost bezpečnosti. Například Opel provádí speciální bariérové testy plynových nádrží a ostatních komponentů, které jsou umístěny v chráněných zónách karoserie a začleněné do bezpečnostní struktury vozu.

Všechny verze Opelu Insignia 1.4 Turbo LPG (140 HP) jsou i v nabídce českých prodejců Opelu. Objednávat je bude možné od srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy