Nový Ford Ranger se začne vyrábět v za necelý rok

Radek Pecák Radek Pecák
21. 10. 2010 4:35
auto

Novou generaci pickupu Ranger představila automobilka Ford veřejnosti na autosalonu v australském Sydney.

Byl vyvinut na základě zcela nové globální platformy pro kompaktní pick-upy, která je určena pro vozy Ford a Mazda a její vznik byl iniciován aktuální celosvětovou strategií ONE Ford (jeden Ford). Mezi nově použité technologie patří zadní parkovací kamera, hlasové ovládání, systém dynamické stabilizace přívěsu nebo systém dynamické adaptace na aktuální zatížení.

K dostání bude se čtyřmi různými variantami karoserie, pohonem zadních nebo všech čtyř kol, dvěma úrovněmi světlé výšky a čtyřmi stupni výbavy (v závislosti na konkrétním trhu).

Foto: Radek Pecák

Zákazníci budou moci vybírat ze tří nových motorů: Prvním z nich je nový řadový čtyřválec Ford Duratorq TDCi 2,2 l s nejvyšším výkonem 110 kW (150 koní) a točivým momentem 375 Nm, dále bude k mání řadový pětiválec Ford Duratorq TDCi 3,2 l s nejvyšším výkonem 147 kW (200 koní) a točivým momentem 470 Nm a na vybraných trzích bude Ranger nabízen rovněž s novým zážehovým motorem o zdvihovém objemu 2,5 l.

K dispozici jsou dvě nové převodovky, šestistupňová manuální a samočinná se stejným počtem rychlostních stupňů. Modely s pohonem všech čtyř kol jsou osazeny elektronicky ovládanou přídavnou převodovkou, která umožňuje řidiči kdykoli přepínat mezi režimy 4x2 a 4x4 tlačítkem na středové konzole mezi sedadly.

K lepší průchodnosti volným terénem přispěl tužší žebřinový rám, zvýšení světlé výšky až na 232 mm a strategické umístění komponentů hnací soustavy až nad podélné nosníky rámu, aby nemohlo dojít k jejich poškození při kontaktu s povrchem.

Ford zahájí výrobu nového Rangeru v thajském Rayongu začátkem příštího léta.

 

Právě se děje

Další zprávy