Nové řešení pro elektromobily

Tomáš Rybecký
20. 8. 2013 13:20
Přívěs s generátorem může prodloužit dojezd elektromobilu až o 600 km
Foto: EP Tender

V poslední době se stále víc mluví o rozšiřování používání elektromobilů a s tím i sítě dobíjecích stanic. Nulové emise vozu v místě jeho provozu totiž majitelé splácejí krátkým dojezdem daným omezenou kapacitou baterií, omezených prostorovou koncepcí a hmotností automobilů.

Jedním z řešení kapacitního problému by byla baterie s výrazně větší kapacitou, než současné li-ionové a nikl-metalové články. Ta je však stále relativně vzdálenou budoucností. Proto s řešením pro majitele elektromobilů přichází firma EP Tender. Charakter jejího zařízení lze odvodit již od názvu -jedná se o přívěs, který za jízdy generuje elektrický proud.

Jedná se o stejnou koncepci, jaká byla použita například v konceptech e-buggy nebo Rinspeed Dock+Go. Dvousetkilogramový přívěs je při rozjezdu vypnutý a ve chvíli, kdy může z točivého momentu kol generovat elektrickou energii, začne dobíjet baterii vozu. Generátor může produkovat až 22 kW při rychlostech do 130 km/h.

Nutnost dobíjení vozu se tak samozřejmě nezruší, ale výrazně se prodlužují intervaly mezi potřebnými zastávkami pro dobíjení. V závislosti na konkrétním voze dosahuje prodloužení dojezdu až 600 km, a to je opravdu významný posun. Celý projekt je zatím ve fázi testů.

 

Právě se děje

Další zprávy