Nová tvář a méně emisí. Mercedes-Benz GLK po faceliftu

Michal Karat
28. 3. 2012 10:47
Zřejmě nejhranatější SUV na trhu se chce více líbit, a tak přichází jeho vylepšená verze
Foto: Mercedes-Benz

Když v roce 2008 Mercedes-Benz své GLK představil, automobilový svět se lecčemus divil. Hrany nebyly příliš v módě a trh čekal spíše menší verzi SUV řady ML. Místo toho nejstarší automobilka přišla s tím, že jde o juniorskou verzi rustikáního off-roadu řady G. Robustní marketing zafungoval. Zákazníci sice jezdí hlavně po městě, ale právě tam lze drsnou image okolí snadno „prodat".

Modernizovaná verze se poprvé ukáže na autosalonu v New Yorku, necelé čtyři roky po zahájení prodeje. Změny jsou hlavně kosmetické. Hranatý charakter zjemňují nové přední světlomety s dynamičtější spodní linkou, úplně nový je přední nárazník, který posunuje vzhled ke sportovnějším SUV. V podobném duchu se odehrály i změny na zádi. Jsou zde nová, níže umístěná koncová světla a přepracovaný nárazník. Všechny modely dostaly diodová světla pro denní svícení.

Jako první Mercedes-Benz dostává GLK systém šesti kamer, které pokrývají celé okolí vozu (360°) a díky pohled z ptačí perspektivy usnadní řidiči orientaci při parkovacích nebo terénních manévrech. Dostupné jsou také asistenční systémy dosud dodávané pouze ve větších a dražších řadách E a S.

Motorová nabídka se mění pouze v detailech. Verze GLK 250 Bluetec (150 kW) a GLK 220 Bluetec (125 kW) již dnes plní emisní normu Euro 6, přestože bude účinná až od roku 2014.


 

 

Právě se děje

Další zprávy