Značka DS chce konkurovat Audi, BMW a Mercedesu. Uvedla novinky DS4 a DS4 Crossback

Ondřej Běhal
1. 11. 2015 19:33
Značka DS po oddělení od Citroënu přepracovala druhý model. Kompaktní hatchback DS4 nově do Česka přijíždí ve dvou provedeních - jako snížená čistě silniční verze a lehce terénní Crossback. Auto chce stejně jako ostatní modely DS konkurovat německým prémiovým značkám, největšími argumenty pro koupi mají být design a kvalita materiálů v interiéru. Modernizovaná DS4 se prodává od 576 900 korun, cena varianty Crossback začíná na 666 900 korunách
Nová DS4 Crossback.
Nová DS4 Crossback. | Foto: DS

Postupné osamostatňování značky DS od Citroënu se datuje od loňského roku. Dává logiku, protože Citroën dostal v rámci francouzského koncernu PSA zahrnujícího značky Citroën, DS a Peugeot úlohu mířit na zájemce o cenově dostupná auta. DS chce naopak konkurovat německým značkám Audi, BMW a Mercedes.

"Nebudeme německé výrobce napodobovat. Chceme v duchu tradice francouzského luxusu upoutat šarmem, kvalitou materiálů a avantgardním vzhledem," vysvětluje generální ředitel značek Citroën, DS a Peugeot v České republice Olivier Parry.

Modernizovaná DS4 se od předchůdkyně liší zejména upravenou přídí s velkým znakem a plástvovitou maskou.
Modernizovaná DS4 se od předchůdkyně liší zejména upravenou přídí s velkým znakem a plástvovitou maskou. | Foto: DS

Značka DS slibuje v nejbližších letech modelovou ofenzívu. Zatím dochází k modernizacím kodelů, které začaly svou kariéru pod označením Citroën DS. Po faceliftu řady 5 došlo i na menší hatchback nižší střední třídy s označením 4.

Zásadní novinku představuje rozdělení modelu DS4 na dvě různé linie. Původní model se od konkurence odlišoval vyšší světlou výškou, tedy vzdáleností od země. Na ten navazuje nová DS4 Crossback, která tuto vlastnost umožňující o něco lepší průchodnost terénem umocňuje některými prvky připomínajícími vozy SUV. Běžná "silniční" DS4 se přikrčila o tři centimetry k zemi.

Podvozek DS4 Crossback je o 3 cm výše od země proti "silniční" verzi.
Podvozek DS4 Crossback je o 3 cm výše od země proti "silniční" verzi. | Foto: DS

Zároveň došlo ke snížení spotřeby některých motorů. Nejvíce si polepšil benzinový turbomotor 1.6 THP, který nyní konzumuje o půl litru paliva méně než dříve. Mezi nové prvky výbavy patří například světlomety, které kombinují LED a xenonovou technologii a jsou standardní součástí nejvyšší výbavy.

Modernizace rovněž znamená zdražení modelu DS4 a to v rozmezí od 45 700 po 65 700 korun ve srovnatelných variantách před faceliftem. Nejlevnější DS4, která se prodává s benzinovým turbomotorem 1.2 PureTech/96 kw ve výbavě Chic stojí 576 900 korun. Základní DS4 Crossback, která odpovídá druhému stupni výbavy klasické DS4, přijde na 666 900 korun. Jde tedy o ceny, za která se prodávají auta jako Audi A3, BMW řady 1 nebo Mercedes třídy A.

Modernizovaná DS4 vyjíždí ve standardu na litých kolech.
Modernizovaná DS4 vyjíždí ve standardu na litých kolech. | Foto: DS

Připravili jsme porovnání nejlevnější DS4 po faceliftu s modernizovaným Mercedesem A a Volkswagenem Golf.

DS4 Crossback jsme pro změnu porovnali s jediným přímým konkurentem, Volvem V40 Cross Country, a to s turbodieselem 1.6 BlueHDI.

 

Právě se děje

Další zprávy