Nissan prodá svá ruská aktiva státní firmě za jedno euro, nechává si ale zadní vrátka

ČTK ČTK
11. 10. 2022 13:35
Japonská automobilka Nissan odchází z Ruska, prodává svá aktiva státní společnosti NAMI za jedno euro. Ponechává si ale právo odkoupit podnik zpět do šesti let.
Továrna Nissanu v Petrohradu.
Továrna Nissanu v Petrohradu. | Foto: Nissan

Japonská automobilka Nissan prodává svá ruská aktiva tamní státní firmě za jedno euro (24,5 Kč). Výrobci aut vznikne ztráta přibližně 100 miliard jenů, v přepočtu 17,4 miliardy Kč, uvedl v prohlášení. Své akcie v divizi Nissan Manufacturing Russia převede na státní společnost NAMI. Dohoda dává Nissanu právo odkoupit podnik zpět do šesti let, uvedlo ruské ministerstvo průmyslu a obchodu. Japonský podnik z Ruska odchází několik měsíců poté, co zde byl nucen zastavit výrobu.

Japonská automobilka je zatím poslední z řady zahraničních společností, které z Ruska odešly po invazi Moskvy na Ukrajinu. Vedle nesouhlasu s ruskou agresí západní firmy jako důvod odchodu uvádějí i dopad západních sankcí, které se odrážejí mimo jiné na dodavatelských řetězcích. Francouzská automobilka Renault například v květnu prodala ruskému investorovi, údajně za jeden rubl, svůj většinový podíl v ruské automobilce AvtoVAZ.

Nissan státní společnosti NAMI prodá výrobní a výzkumné zařízení automobilky v Petrohradě a prodejní a marketingové centrum v Moskvě, uvedlo ministerstvo. Nissan navzdory mimořádné ztrátě zachoval svůj výhled zisku na finanční rok, který skončí v březnu.

Japonská automobilka v březnu pozastavila výrobu ve svém závodě v Petrohradě kvůli narušení dodavatelského řetězce. Od té doby společnost a její ruská divize situaci "monitorovaly". Vnější prostředí však podle japonského podniku neprokazuje žádné známky změny, a tak se rozhodla za země odejít. Dohoda s Nissanem měla "velký význam pro průmysl", uvedl v prohlášení ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.

Odchod z Ruska zvažuje i alianční partner Nissanu, automobilka Mitsubishi Motors, napsal list Nikkei. Rozhodnutí podle mluvčího Mitsubishi zatím nepadlo.

Nissan z Ruska odchází v době, kdy jedná s partnerským Renaultem o zásadní přeměně jejich vztahu, připomíná Reuters. Japonský výrobce vozů mimo jiné zvažuje investici do nového podniku Renaultu na výrobu elektromobilů. Není vyloučené, že Renault prodá část svého kontrolního podílu v Nissanu, řekly agentuře Reuters dva zdroje obeznámené s jednáním.

 

Právě se děje

Další zprávy