Nissan Note mění kategorii. Míří mezi malé hatchbacky

Radek Pecák Radek Pecák
11. 10. 2013 5:48
Nissan začíná velkou modelovou ofenzívu.
Nissan Note 2012
Nissan Note 2012 | Foto: Aktuálně.cz

Nový Nissan Note je o dost jiný než ten minulý. Vůz, který právě nyní vstupuje na tuzemský trh, má na svých bocích prolis, který designérům připomíná dráhu, po níž se při hře pohybuje squashový míček, je nižší a lehčí než ten minulý a hlavně se přesunul z jedné kategorie do druhé.

Konkrétně z kategorie malých rodinných velkoprostorových vozů (MPV) mezi klasické městské hatchbacky. Nissan to tvrdí, přestože velkorysá vnitřní prostornost zůstala zachována. Zachovány také zůstaly sklopné stolky na opěradlech předních cestujících.

Jak si redaktor online deníku Aktuálně.cz se svojí výškou 186 centimetrů vyzkoušel, bez problémů se vejde na zadní sedačku za stejně velkého řidiče. A to dokonce nemusí mít zadní lavici v poloze nejblíže ke kufru, ale může ji posunout i o zhruba deset centimetrů směrem dopředu a tak poměrně významně zvětšit zavazadlový prostor. Ten má navíc dvojité dno, přičemž s přepážkou tvořící dno lze dělat různá kouzla.

Jeho objem je v závislosti na poloze zadní lavice od 295 do 381 litrů.

Nový Nissan Note je postaven na zcela nové platformě. Díky tomu je teď v porovnání s předchůdcem o 55 kilogramů lehčí. Řidič oproti dosud prodávanému vozu sedí zhruba o centimetr níže, celková výška vozu se zmenšila o půldruhého centimetru. Zkrátil se také přední převis.

Kamera se sama umyje

Nissan Note (ve vyšších stupních výbav či za příplatek) může obsahovat zajímavé prvky. Mezi nimi je také v této třídě zatím nevídaný asistent pro udržování vozu v jízdním pruhu, hlídání mrtvého úhlu a monitorování pohybujících se objektů za vozem. Parkovací asistent vytváří na displeji obraz vozu snímaného z ptačí perspektivy díky složení obrazu ze čtyř kamer. Ta hlavní je umístěna na zádi vozu, přičemž má samočistící schopnost. Může ji po zašpinění umýt proud vody a také ofouknout vzduch z kompresoru.

Standardní výbavou vozu je systém start&stop a také indikátor úsporné jízdy. Ten nabízí informace o řazení vhodného rychlostního stupně a mimo jiné i piktogram zobrazující polohu plynového pedálu. Po stisknutí tlačítka Eco mezi sedačkami se upraví i režim klimatizace.

Pod kapotu vozu se budou montovat dva typy zážehové dvanáctistovky (80 a 98 koní) nebo turbodiesel 1,5.

V sériové výbavě je šest airbagů, tempomat s omezovačem rychlosti, elektricky ovládaná přední okna a zrcátka, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, palubní počítač a rezervní kolo.

Základní cena vozu byla stanovena na 269 900 Kč, v současnosti bude díky zaváděcí slevě k mání o třicet tisíc korun levněji.

Nissan v současnosti začíná prodávat také faceliftované provedení městského minivozu micra. Jedná se o poměrně zásadní modernizaci vzhledu vozu, na jehož karosérii bylo změněno přes padesát procent dílů. Také v interiéru se změnil středový panel.

Cena vozu začíná nyní na částce 214 990 Kč. Ve výbavě je palubní počítač, šest airbagů, elektrické ovládání předních oken, dálkově ovládané centrální zamykání a rezervní kolo. Základním motorem je benzinový motor 1,2 s výkonem 80 koní.

 

Právě se děje

Další zprávy