Nezájem a vysoké náklady. Půjčovna prodá 20 tisíc elektroaut, nahradí je spalovacími

ČTK ČTK
12. 1. 2024 12:34
V roce 2021 si jedna z největších globálních autopůjčoven Hertz pořídila sto tisíc tesel. Firma si dříve stanovila cíl, že do konce roku 2024 budou čtvrtinu jejího vozového parku tvořit elektrická vozidla. Jenže výdaje za opravy po nehodách a také nepříliš velký zájem zákazníků ji dovedl k tomu, že 20 tisíc elektromobilů prodá a nahradí je konvenčními vozy se spalovacími motory.
Foto: Shutterstock

Autopůjčovna Hertz Global Holding kvůli vysokým nákladům na opravy a slabé poptávce prodá třetinu své americké flotily elektromobilů. Získané prostředky z prodeje 20 000 elektroaut investuje do vozů poháněných spalovacím motorem. S odvoláním na oznámení firmy o tom informovala agentura Reuters.

V říjnu 2021 Hertz oznámil objednávku 100 000 elektromobilů Tesla. V březnu 2022 informoval, že do pěti let koupí od švédské automobilky Polestar až 65 000 elektroaut. Firma si dříve stanovila cíl, že do konce roku 2024 budou čtvrtinu jejího vozového parku tvořit elektrická vozidla.

"Výdaje spojené s haváriemi a škodami, především v souvislosti s elektromobily, zůstaly ve čtvrtletí vysoké," uvedla dnes autopůjčovna v informaci pro regulační orgán.

Firma v souvislosti s prodejem elektrovozů očekává přibližně 245 milionů dolarů dodatečných odpisových nákladů, které se projeví na zisku za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Výsledky hospodaření za uplynulý kvartál firma zveřejní 6. února.

Společnost uvedla, že se nadále soustředí na zlepšení ziskovosti u zbývající části svého vozového parku elektromobilů. Na webových stránkách, na nichž Hertz prodává ojeté vozy, firma nabízí přes 700 elektromobilů, včetně vozů BMW i3, Chevrolet Bolt, Tesla Model 3 a Model Y.

 

Právě se děje

Další zprávy