Strach z nezájmu. Stát náhle utnul dotaci, slevu na elektroauta slibují automobilky

Eva Srpová Eva Srpová
20. 12. 2023 10:34
Německo náhle zrušilo dotační program na nákup elektrických vozů. Ten měl přitom běžet ještě celý příští rok. Automobilky se rozhodly zákazníky přilákat tím, že jim bonus uhradí ze svého. A předhánějí se v tom, která bude štědřejší.
Volkswagen ID.3, ilustrační foto.
Volkswagen ID.3, ilustrační foto. | Foto: Martin Frei

Německá vláda nečekaně ukončila z neděle na pondělí 18. prosince dotační program na nákup elektrických aut. Ten mohl dosáhnout hodnoty až 6750 eur (přes 150 tisíc korun). Aby se prodeje vozů na baterky náhle nepropadly, zvlášť když někteří výrobci mají s odbytem svých vozů problémy i tak, automobilky se rozhodly zákazníkům finanční bonus kompenzovat dočasně ze svého.

A některé z nich už nyní slibují, že slevu bude možné využít nejen do konce tohoto roku, ale také i v prvních měsících toho příštího. Nákupní pobídka spolkovou vládou měla fungovat až do konce roku 2024.

Nyní je možné sledovat boj, kdo bude štědřejší. S největší pravděpodobností s garancí slevy přišla první Tesla. Ta na svém účtu na síti X, dříve Twitter, v pondělí napsala: "Pokračujeme v přechodu na udržitelnou energii, a tak budeme kompenzovat vládní dotace na elektromobily v Německu pro Model 3 a Model Y."

Nabídka ale platí pro vozy, které Tesla dodá do 31. prosince tohoto roku. Jedná se o dotaci ve výši 2250 eur, tedy přes 50 tisíc korun. Garantuje tak slevu, kterou na německém trhu nabízeli při pořízení nového auta přímo výrobci. Bonus až 6750 eur se skládal jak z této částky poskytnuté automobilkou, tak z podpory ve výši 4500 eur (zhruba 110 tisíc korun), kterou poskytla vláda.

Kompenzovat německou dotaci na elektromobily ale budou i další značky, například Volkswagen, Audi, Mercedes-Benz, Kia a také koncern Stellantis.

Právě Volkswagen je nakonec daleko štědřejší než Tesla. Výrobce v úterý uvedl, že bude financovat plnou dotaci 6750 eur pro soukromé zákazníky. Volkswagen chce zákazníky přilákat k sobě nejen garancí plného bonusu, ale také tím, že jeho podpora neskončí s posledním dnem tohoto roku.

Ti, kteří si elektrovozy z řady ID objednají mezi 1. lednem a 31. březnem 2024, dostanou od Volkswagenu slevu ve výši 4500 eur (zhruba 110 000 Kč), uvedla automobilka.

Audi sleví ze svých elektrovozů plnou výši původní německé dotace na auta objednaná do 16. prosince a dodaná do konce tohoto roku.

Mercedes rovněž slibuje, že auta dodaná do konce tohoto roku slevu dostanou v plné výši. Od ledna chce nabídnout zákazníkům slevu, kterou ale zatím blíže nespecifikoval.

Koncern Stellantis se nechal slyšet, že do 31. prosince bude financovat plnou výši dotace, v lednu a v únoru příštího roku zákazníkům poskytne částečnou slevu. Snížení ceny slibuje Němcům také Kia, a to u vybraných elektrovozů až do konce března.

Německá vláda měla původně hradit dotace na pořízení elektrických aut až do konce příštího roku, ale program náhle ukončila s odůvodněním, že je potřeba revidovat výdaje a uspořit v rozpočtu na příští rok 60 miliard eur.

Dotační program fungoval sedm let a za tu dobu podle listu Automobilwoche Německo přispělo na nákup nových elektrovozidel sumou 10 miliard eur, tedy přes 250 miliard korun. Německý Svaz autoprůmyslu ale vládu za náhlé ukončení programu kritizuje s tím, že kvůli tomu ochladne zájem o elektrické vozy a přechod na elektromobilitu, který je přitom jedním z klíčových plánů EU, se zpomalí. Německo je totiž největším evropským trhem v prodejích aut.

 

Právě se děje

Další zprávy