Němci vloni auta nekupovali. Trh se propadl o čtvrtinu

Radek Pecák Radek Pecák
6. 1. 2011 4:52
auto

Skoro o čtvrtinu, pod hranici tří milionů kusů, se vloni propadl prodej nových osobních automobilů v Německu. Prodej tak ve srovnání s rokem 2009 klesl o milion kusů.

Podle svazu mezinrodních výrobců automobilů (VDIK) byla poptávka po automobilech v Německu snížena vinou ukončení vládního programu šrotovného.

Úroveň prodejů se celý rok držela v souladu s prognózami VDIK. Až v závěru roku, v prosinci však prodej meziročně stoupl o sedm procent na 230 000 vozů. Prosinec tak byl v loňském roce jediným měsícem, kdy se poptávka po automobilech meziročně zvýšila.

Růst prodejů by měl pokračovat i v letošním roce: "Myslím, že v roce 2011 můžeme očekávat registraci 3,1 milionu nových automobilů. A pokud si ekonomika povede dobře, mohli bychom toto číslo překonat," uvedl prezident VDIK Volker Lange.

Německo i přes loňský propad zůstalo největším automobilovým trhem v Evropě.

Kvůli ukončování či omezování programů šrotovného totiž klesla vloni poptávka po automobilech také na dalších velkých evropských trzích. Prodej nových osobních automobilů ve Francii v loňském roce klesl o 2,2 procenta na 2,25 milionu vozů. V Itálii se propadl o 9,2 procenta na 1,96 milionu vozů, tedy na nejnižší úroveň za 14 let.

 

Právě se děje

Další zprávy