Nejen nová a ojetá auta. Zdražují i autoservisy, meziročně o více než deset procent

ČTK ČTK
13. 10. 2022 16:19
Ceny prací v autoservisech v Česku se za poslední rok zvýšily o deset až 15 procent. Loni byl přitom meziroční růst přibližně devítiprocentní. Vyplývá to z údajů společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním historie aut.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Odhadujeme, že se ceny prací v autoservisech mohou letos na podzim pohybovat až o 15 procent výše než loni. Ceny rostou kontinuálně. Vliv na růst cen mají mimo jiné rostoucí ceny energií," řekla ČTK mluvčí Cebie Barbora Minksová.

Podle Stanislava Tomana, ředitele společnosti GetFix, která provozuje vyhledávač autoservisů, ceny servisních prací u on-line zakázek v Česku meziročně vzrostly zhruba o desetinu. "Například ceny za pneuservis či montáž tažného zařízení vzrostly o více než 20 procent. Zájem o on-line objednání neklesl, ale vzrostla potřeba lidí hledat levnější servisy a porovnávat je ve vyhledávači a srovnávači," dodal Toman.

Vedle hodinových sazeb v servisech stouply zhruba o desetinu i ceny náhradních dílů. Některé díly navíc mohou být kvůli narušeným dodavatelským řetězcům v souvislosti s covidem a válkou na Ukrajině hůře sehnatelné s delší dodací lhůtou.

V současnosti začíná růst zájem motoristů o preventivní prohlídky aut před zimou a také o přezouvání na zimní pneumatiky. Povinnost mít přezuto za zhoršených podmínek platí od listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy