Nejdelší česká motorka i zapomenutý moderní Wartburg. K vidění jsou kousek od hranic

Pro české návštěvníky jeden z nejzajímavějších exponátů - motocykl Čechie-Böhmerland.
Tříkolky byly v Německu počátkem 30. let oblíbené: na rozdíl od klasických aut jejich majitel nemusel platit až do roku 1933 daň, navíc je bylo možné řídit i bez řidičského oprávnění. Goliath, jedna z firem Carla Borgwarda, tak počátkem 30. let přišla s třímetrovým modelem Pionier. Rám jeho karoserie byl pokrytý koženkou, jako u Velorexu, a zpočátku se mu prodejně dařilo. S uvolněním daňových zákonů ale zájem opadl a výroba skončila v roce 1934. Celkem vznikly asi čtyři tisícovky těchto tříkolek.
Kromě "kopií" BMW pracovala automobilka EMW od začátku 50. let i na závodních autech. Typ R 3/54 přitom vycházel opět z techniky BMW, jmenovitě modelu 328. Konkrétně toto auto pak sloužilo jako podnikové pro tehdejšího ředitele továrny EMW v Eisenachu, proto má řadu modifikací: třeba světla vpředu i vzadu, aby mohlo i do normálního provozu.
EMW 340 je pro změnu ukázkou toho, co se v Eisenachu dělalo před F9. Jedná se o auto postavené na základech BMW 326, nicméně jde o model již z východoněmeckého vývoje. Původně se auto jmenovalo BMW 340, protože továrna v Eisenachu před válkou patřila právě BMW, při poválečném rozdělení se ale ocitla v sovětské okupační zóně. Hrozba žaloby donutila vedení automobilky ke změně jména na EMW a loga z modrobílé na červenobílou vrtuli, v roce 1955 se pak historie automobilky EMW uzavřela úplně.
Čezeta samozřejmě v expozici chybět nemůže, konkrétně 175 typ 502 z roku 1960. Kariéra Čezety byla delší než u IWL Pitty, vyráběla se mezi lety 1957 a 1964, vzniklo jich asi 120 tisíc. Vedle československého skútru je vidět také další model značky IWL, tentokrát TR 150 Troll 1.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
1. 5. 2023 6:32
Do Drážďan z Prahy dojedete autem za asi dvě hodiny. Až vás omrzí nakupování, nebudete se chtít procházet po barokním komplexu Zwinger nebo místní třetiligový fotbalový klub zrovna nebude hrát domácí zápas, můžete zkusit navštívit místní automobilové muzeum. Kdo má rád socialistickou techniku, určitě si tam přijde na své.
 

Právě se děje

Další zprávy