Krize britského autoprůmyslu se prohlubuje. Nissan dále omezí výrobu v Sunderlandu

ČTK ČTK
13. 3. 2019 10:37
Japonská automobilka Nissan Motor hodlá v polovině letošního roku ukončit montáž vozů Infiniti v britské továrně v Sunderlandu. Uvedla to včera agentura Reuters. Znamená to, že výroba těchto automobilů bude stažena z Evropy, protože Nissan v Evropě tyto vozy vyrábí jen v této továrně. V únoru automobilka zrušila plány na výrobu nové verze malého sportovně-užitkového vozu (SUV) X-Trail v Británii.
Infiniti Q30.
Infiniti Q30. | Foto: Infiniti

Ukončení výroby sedanu Q30 a SUV QX30 se dotkne asi 250 pracovních míst. Jejich prodej v západní Evropě vázne, loni se tam snížil o polovinu na 5800 aut, přičemž od zahájení výroby v Sunderlandu se jich prodalo zhruba 70 000, uvedl zpravodajský server BBC. Firma původně plánovala, že jich bude vyrábět 60 000 ročně.

Značka Infiniti by měla z evropského trhu zmizet v polovině příštího roku. Společnost se teď hodlá soustředit na USA a Čínu, kde jsou tyto vozy populární.

Továrna v Sunderlandu, která je největším závodem na výrobu osobních automobilů v Británii, zaměstnává kolem 7000 lidí. Podle Reuters tam Nissan už v loňském roce zrušil několik set pracovních míst v důsledku snížení její produkce o 11 procent.

Výroba automobilů v Británii se vloni podle britského Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) snížila o devět procent na pětileté minimum 1,52 milionu vozů. Zaznamenala tak nejprudší pokles od hospodářské recese z let 2008 a 2009.

Nissan se na výrobě aut v Británii podílí zhruba 30 procenty. Většinu své britské produkce vyváží do kontinentální Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy