Král divočiny. Na první expedici do džungle se Land Rover vydal před před více než 50 lety

První výprava zavedla dobrodruhy před Střední Východ do Asie, konkrétně do Malajsije a Thajska. Cestovatelé se vrátili po šesti měsících.
O tom, že by se Land Rovery, auta, která byla zejména oblíbená v armádě, mohla využívat jako osobní vozy, se opět začalo uvažovat v padesátých letech. V roce 1955 se uskutečnila první novodobá dobrodružná výprava. Uspořádala ji skupinka studentů z londýnských vysokých škol, kteří chtěli tímto činem podpořit britskou automobilku.
Na expedici vyrazilo šest studentů z univerzit v Oxfordu a Cambridge, a to ve dvou vozech Land Rover Series 1. Každý z nich měl jinou modrou barvu podle univerzit, z nichž studenti byli.
Těsně před vyjetím se jim podařlo sehnat více než 80 sponzorů a zejména domluvit, že jejich expedice bude zdokumentována pro BBC.
Cesta začínala 1. září 1955 v londýnském Hyde Parku a trvala šest měsíců a šest dní. Cestovatelé na ní ujeli více než 50 000 kilometrů.
Foto: Land Rover
Eva Srpová Eva Srpová
11. 2. 2017 16:12
Na první dobrodružnou výpravu se vydala skupinka londýnských studentů v Land Roverech v roce 1955. Odstartovala tím éra expedic, které trvají dodnes.

První expedice měly podpořit britskou značku ve vývoji a také pomáhaly automobilkám v tom, že se při nich auta podrobila těžkým zkouškám. Zkušenosti dobrodruhů pak zajímaly konstruktéry při následném vylepšování. Podívejte se do galerie na unikátní fotky, které dokazují, jak moc mají Land Rovery dobrodružného ducha.

 

Právě se děje

Další zprávy