Kolínská TPCA opět nabírá dech, přijímá stovky lidi

Radek Pecák Radek Pecák
22. 11. 2013 15:50
Zrychlení výrobní linky připravuje středočeská továrna na auta již na únor.
Foto: TPCA

Kolín - O šest set zaměstnanců více než letos a o téměř jedenáct set navíc ve srovnání s loňským rokem bude mít v příštím roce kolínská automobilka TPCA.

"Do konce roku 2014 továrna zvýší celkový počet zaměstnanců na 3500. Jedná se o jeden z největších náborů od zahájení výroby v roce 2005," informuje tiskový mluvčí továrny Radek Kňava.

Již nyní automobilka prostřednictvím personálních agentur nabírá lidi na různé dělnické pozice. "Připravujeme se tak na postupné zrychlení výrobní linky, které se plánuje na únor roku 2014," vysvětlil Kňava.

TPCA Kolín se v posledních několika letech potýkala s důsledky finanční krize v Evropě. Své vozy - Toyotu Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1 - totiž prodává hlavně v tomto teritoriu. Roční objem výroby tak postupně klesl z více než 320 tisíc až těsně nad hranici 200 tisíc vozů.

Firma ale předpokládá, že o její vozy v příštích letech bude opět zájem. Pomoci k tomu by měly i nové modely, které se podle informací online deníku Aktuálně.cz mají představit na jarním autosalonu v Ženevě.

Nástupní mzda nových pracovníků je po dobu prvních tří měsíců 17 600 korun. "Od čtvrtého měsíce se mzda zvýší na 20 030 korun hrubého měsíčně a při dobrých výsledcích pracovníků a firmy získají agenturní zaměstnanci prémie včetně firemního bonusu," uvedl Kňava.

Test zručnosti filtrem

Firma i nadále bude zaměstnávat agenturní pracovníky. Z celkového stavu zaměstnanců je jich zhruba třicet procent. "Většině agenturních zaměstnanců ale umožníme přejít do kmenového stavu. Každý takový zaměstnanec získá smlouvu na dobu určitou, která může být později prodloužena na dobu neurčitou," řekl Matěj Matolín, manažer náboru.

Dodal, že velký zájem o zaměstnání v TPCA zaznamenává náborové oddělení u uchazečů ze severní Moravy. "Pravděpodobně to souvisí s tamní nepříznivou ekonomickou situací a ztrátou pracovních míst," dodal Matolín.

Ne všichni uchazeči ale práci ve firmě nakonec dostanou. "Velká část neprojde například testem zručnosti," vysvětluje Kňava. Dalším sítem jsou podle něho lékařské prohlídky, při nichž nedostanou souhlas k práci lidé, kteří mají například s problémy se zády.

V současnosti jsou téměř všichni zaměstnanci TPCA z České republiky, část pochází ze Slovenska. Naprostá většina zaměstnanců je z regionu, zhruba polovina z nich přímo z Kolína. V současnosti již ale firma musí okruh, ze kterého jsou zaměstnanci nabíráni, rozšiřovat. Náboroví pracovníci působí například na Havlíčkobrodsku, Nymbursku, Hradecku a v okolí Pardubic.

 

Právě se děje

Další zprávy