Co bude nejlepším autem v Česku? Mezi nominovanými není Škoda, ale hodně elektroaut

Bude českým autem roku Hyundai Ioniq 6?
Alfa Romeo Tonale Q4 PHEV
Audi Q8 e-tron
BMW řady 5, na snímku v elektrické verzi i5
Citroën C4 X
Foto: Hyundai
Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 11. 2023 10:36
6. února příštího roku bude znát Česko jubilejního třicátého vítěze ankety Auto roku. Porota složená z motoristických novinářů bude vybírat z celkem jedenadvaceti automobilů, pravidla přitom po loňských výrazných změnách zůstala víceméně nedotčená. Znamená to mimo jiné i to, že ani příští rok anketu nevyhraje Škoda Auto.

Třicátým autem roku v Česku nebude Škoda, jejíž modely přitom v minulosti anketu vyhrály hned desetkrát. Podruhé za sebou dokonce zástupce okřídleného šípu zcela chybí i mezi nominovanými vozy. Důvodem je především fakt, že by žádná novinka mladoboleslavské značky nestihla splnit podmínku zahájení prodeje do konce prosince letošního roku. Kodiaq a Superb je sice možné objednávat, nicméně u prodejců se objeví až ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Nakonec ale jedno auto z Česka do výběru jedenadvaceti automobilů proniklo. Bez překvapení je jím Hyundai Kona Electric v nové generaci, která bude opět sjíždět z továrny v moravskoslezských Nošovicích. Korejská značka má navíc v ohni ještě jedno želízko, také elektromobil Ioniq 6. Také sesterská Kia vyslala do boje o korunku elektrické auto, velké SUV EV9.

Ostatně elektrifikovaná auta, případně rovnou čisté elektromobily, mají mezi nominovanými vozy silné zastoupení. S výjimkou Fordu Bronco nabízejí všechna auta minimálně hybridní, často ale rovnou plug-in hybridní nebo plně elektrickou verzi. Celkem je mezi nominovanými 21 aut od 17 značek, více než jednoho zástupce má kromě Hyundai ještě Lexus.

"Způsob volby vychází ze zkušeností evropské ankety Auto roku, tento model byl uplatněn již v loňském ročníku," popisuje mluvčí Svazu dovozců automobilů (SDA), který anketu vyhlašuje, Petr Horák. To znamená, že vítěze budou opět vybírat čistě novináři, hlasování veřejnosti, které anketu doprovázelo v minulosti, letos opět odpadlo.

Porotu tvoří stejně jako loni dvacítka novinářů. "Vůbec poprvé se mezi porotci objevuje i reprezentant youtuberů a influencerů," vypichuje Horák. Z jedenadvaceti nominovaných aut porota vybere finálovou pětici, která bude vyhlášená pátého prosince, následné finále se uskuteční šestého února příštího roku. Při shodném počtu hlasů na pomezí finálové pětice může postoupit teoreticky do druhého kola i více vozů se shodným počtem nominací.

Připomeňme, že loni anketu ovládla Honda Civic, která předběhla BMW X1, Volkswagen ID. Buzz, Renault Megane E-Tech, Peugeot 408 a Ford Ranger.

Všechna nominovaná auta si prohlédněte v galerii.

 

Právě se děje

Další zprávy