Jaguar ukáže v Ženevě drápky. Nový F-Type zvládne 322 km/h

Jan Markovič Jan Markovič
26. 1. 2016 11:50
Extrémně silný osmiválec, pohon všech kol a speciální aerodynamické doplňky. To vše dostane Jaguar F-Type, který se předvede na březnovém autosalonu v Ženevě. Díky vysokému výkonu se může hnát rychlostí až 322 km/h. A vzhledem k velikosti výfuků to dá i patřičně najevo.
Krotit takovou sílu pohánějící jen zadní kola by mohlo být pro některé řidiče náročné, proto se Jaguar rozhodl, že vůz vybaví pohonem všech kol.
Krotit takovou sílu pohánějící jen zadní kola by mohlo být pro některé řidiče náročné, proto se Jaguar rozhodl, že vůz vybaví pohonem všech kol. | Foto: Jaguar

Britská automobilka chystá na jarní autosalon v Ženevě novou verzi pro svůj sportovní model F-Type. Vůz, který se prodává jako kupé a kabriolet, bude nově možné pořídit ve verzi SVR. Ta využije benzinový osmiválec s pětilitrovým objemem doplněný o kompresor. Motor slouží v už nabízeném modelu F-Type R, pro SVR ale dostane vyšší výkon. Konkrétně půjde o 575 koní a točivý moment 700 Nm.

Krotit takovou sílu pohánějící jen zadní kola by mohlo být pro některé řidiče náročné, proto se Jaguar rozhodl, že vůz vybaví pohonem všech kol. Samozřejmostí je automatická osmistupňová převodovka. Vůz pokoří stovku za 3,7 sekundy. To je hodnota platná pro kupé i kabriolet. Maximální rychlost se však liší. Kupé jede 322 km/h, kabriolet o 9 km/h pomaleji.


Top verze luxusního dvoumístného vozu samozřejmě přijde i s patřičnou výbavou. V kabině se předvede špičková kůže na sportovně tvarovaných sedadlech. Vnějšku budou dominovat velká kola, výrazné přítlačné křídlo na zádi a čtveřice masivních výfuků. Ty se postarají o nepřeslechnutelný lomoz nejen při prudké akceleraci, ale i při pouhém nastartování motoru.

Autosalon v Ženevě, na kterém se Jaguar F-Type SVR oficiálně představí, začíná 3. března.

 

Právě se děje

Další zprávy