Hledá se rodina pro elektrickou Octavii

Tomáš Rybecký
18. 10. 2012 12:01
Škoda nabízí na půl roku elektrickou Octavii
Foto: Aktuálně.cz

Kromě několika institucí testuje elektromobil Škoda Octavia Green E Line v běžném provozu také rodina jednoho ze zaměstnanců společnosti Škoda Auto. Nyní se mohou o půlroční testování ucházet i rodiny z řad široké veřejnosti.

Dosud testovaná vozidla poháněná elektřinou ujela více než 120 000 km například ve službách Pražského hradu, energetické společnosti ŠKO-ENERGO nebo Českého vysokého učení technického v Praze. V červnu 2012 byla navíc v projektu Inovativní rodina vybrána rodina jednoho ze zaměstnanců Škoda Auto, která vůz také již čtyři měsíce využívá.

Vyzkoušejte si svou budoucnost, láká Škoda

Soutěž s názvem „Vyzkoušejte si budoucnost osobně: Elektrická Octavia hledá svou rodinu!" navazuje na projekt „Inovativní rodina" a probíhá na facebooku Škoda Auto od 10. října do 7. listopadu 2012.

Rodiny, které se o možnost testovat elektromobil značky Škoda chtějí ucházet, musí vyplnit dotazník prověřující mimo jiné podmínky nezbytné pro provozování elektromobilu či vztah rodiny k životnímu prostředí. Rodiny také musejí mít bydliště maximálně 50 km od Prahy kvůli dostupnosti případné technické podpory.

Škoda Octavia Green E Line vznikla z modelu Octavia Combi. Poháněna je elektromotorem s maximálním výkonem 85 kW, točivým momentem 270 N.m a má maximální rychlost elektronicky omezenou na 135 km/h. Elektrická energie je uchovávána v lithium-ionových článcích uložených pod podlahou. Na jedno nabití baterie elektromobil ujede až 150 km. Nabití akumulátorů na 80 % přitom zabere přibližně 2,5 hodiny při nabíjení z 400 V třífázové zásuvky.

Elektromobily jsou vybaveny měřicím a komunikačním zařízením, které zaznamenává údaje pro potřeby dalšího výzkumu elektromobility. Testovací elektromobily mají speciálními senzory, které poskytují informace o poloze, venkovní a vnitřní teplotě, zrychlení a dalších provozních parametrech.

Data jsou odesílána do technického oddělení Škoda Auto, který tak získá cenné údaje o provozu elektromobilu při obvyklém rodinném využití, informace o zátěži elektrických systémů či procesech nabíjení a vybíjení akumulátorů v běžném provozu.

 

Právě se děje

Další zprávy