GM umí ochránit chodce před auty pomocí mobilu

Tomáš Rybecký
9. 8. 2012 7:31
GM představilo nový systém detekce chodců využívající Wi-Fi a smartphony
Foto: Aktuálně.cz

General Motors vyvinulo asistenční systém, který v oblastech s velkým provozem detekuje chodce a cyklisty dříve, než je řidič spatří. Na podobných systémech již pracovali automobilky Volvo a Mercedes-Benz, nikdy však ne v takovém rozsahu a s využitím smartphonů.

Něco jako Bluetooth

Detekce je založená na technologii Wi-Fi Direct, která umožňuje komunikaci jednotlivých zařízení přes Wi-Fi a nepotřebují k tomu připojení k internetu. Chodec si stáhne do chytrého telefonu aplikaci od GM. Aplikace funguje na pozadí vždy, když je telefon zapnutý. Nové modely automobilů koncernu GM tak mohou přes Wi-Fi sledovat polohu těchto chodců a varovat před nečekanou kolizi.

GM v projektu staví na již starší vizi komunikace jednotlivých automobilů právě přes Wi-Fi. Ve vozech také nebude muset být použita žádná nová technika, protože systém využije senzory ostatních detekčních systémů vozu.

Pro podobný systém hovoří také statistika podle níž v roce 2010 auta v USA zabila 4280 chodců a 618 cyklistů právě proto, že řidiči o přítomnosti obětí nevěděli.

 

Právě se děje

Další zprávy