Ford už začal vyrábět elektrickou dodávku Connect

Radek Pecák Radek Pecák
14. 12. 2010 4:13
auto

 Ford a Azure Dynamics již začaly s dodávkami prvních vozů Transit Connect Electric zákazníkům ve Velké Británii a Severní Americe.

Tento vůz konstrukčně vychází z modelu Ford Transit Connect. Jw ale osazen patentovaným hnacím ústrojím Force Drive(TM) od Azure Dynamics. Auta se montují ve výrobním závodu společnosti AM General v michiganském městě Livonia.

Foto: Radek Pecák

Všechny vozy vyrobené v počáteční sérii již znají své zákazníky. První odběratelé se jich dočkají ještě v roce 2010, zbytek přijde na řadu během roku 2011. Mnohdy se jedná o celosvětově známé společnosti jako AT&T, Southern California Edison, Xcel Energy nebo Johnson Controls Inc., ale patří k nim i Newyorský energetický úřad nebo Canada Post (kanadská pošta).

Transit Connect Electric je prvním budoucích elektrických vozidel značky Ford. Již v roce 2011 do řady přibude osobní vůz Focus Electric a o další rok později vyrazí na silnice dva hybridní modely poháněné lithium-ion akumulátory nové generace, stejně jako takzvaný plug-in hybrid.

Transit Connect Electric s nulovými emisemi ujede na jedno nabití vzdálenost až 130 km. Provozovatelé budou moci nabíjet své vozy z běžné rozvodné sítě pod napětím 120 V (standard v USA), nebo lépe z 240V nabíjecí stanice. Nabití akumulátorů na plnou kapacitu pak trvá šest až osm hodin. Nabíjecí kabel je zkonstruován jako univerzální, takže nebude nutné vlastnit jeden kabel pro každý typ sítě.

Akumulátory neomezují nákladový prostor ani prostor pro cestující. Jeho životnost by měla odpovídat životnosti celého automobilu.

 

Právě se děje

Další zprávy