Nové dopravní značky přehledně: myslí na obytná auta i fanoušky elektromobility

Eva Srpová Eva Srpová
24. 10. 2023 5:39
Ministerstvo dopravy připravuje novelu, jejíž součástí je také sada nových dopravních značek. Podle všeho by mohlo dojít k jejich schválení od 1. ledna příštího roku. Projděte si je, ať vás v provozu nezaskočí.

Od ledna příštího roku by se v provozu měly objevit nové značky. "Jejich zavedení je potřeba, věříme, že řidičům pomohou. Především by se jim díky nim mohlo lépe fungovat ve městech, bezpečný rozestup je účinné preventivní opatření, reagujeme také na boom karavaningu," vysvětluje František Jemelka, tiskový mluvčí ministerstva dopravy.

Novela vyhlášky č. 294/2015 Sb., kterou se provádí pravidla silničního provozu, je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. "Děláme vše pro to, aby vyhláška byla schválena a nabyla účinnosti právě k 1. lednu 2024," dodává Jemelka.

Projděte si, které značky se mají v provozu objevit.

Foto: Ministerstvo dopravy

Sdílená zóna a Konec sdílené zóny

Tato značka označuje oblast, kde kromě obecných pravidel provozu na pozemních komunikacích platí současně i zvláštní pravidla pro provoz ve sdílené zóně.

Značka by měla pomoci městům, která díky ní upravují pravidla ve veřejném prostoru, kde se vedle aut pohybují také cyklisté, chodci a vozidla MHD. Nikdo z nich by neměl překročit rychlost 20 km/h.

 

Právě se děje

Další zprávy