Dobře vyladěný obřík. Co dělá šestá generace Hondy CR-V lépe než ta minulá?

Dobře vyladěný obřík. Co dělá šestá generace Hondy CR-V lépe než ta minulá?
Šestá generace Hondy CR-V je skoro o 11 centimetrů delší než ta minulá.
Do Evropy dorazila teprve loni, v USA a Číně se však prodává už druhým rokem.
Odrazky na lemu blatníku i kola s vysokými bočnicemi prozrazují, že auto vznikalo s ohledem na motoristy v USA.
V interiéru najdeme dva displeje, jeden pod volantem a druhý ve středu přístrojové desky.
Foto: Jakub Stehlík
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
2. 3. 2024 6:05
Bývala stálicí třídy kompaktních SUV, její nové vydání však nakukuje o třídu výš. Velikost ovšem není jediná změna, v pořadí už šestá CR-V překvapí také lepším sladěním hybridního pohonu.

V 90. letech minulého století měla japonská Honda mimořádný cit pro nové trendy, její "Comfortable Runabout Vehicle", ve zkratce CR-V, se stal na dlouhá léta nejprodávanějším SUV na světě. Mimořádný úspěch přitom slavil zejména ve Spojených státech. Bylo tedy logické, že se automobilka i v následujících generacích snažila vyhovět především tamnímu vkusu.

A motoristé v USA, ale také v Číně, kde se teď Honda vyrábí, patrně zatoužili po výrazně větším CR-V. Mezigenerační skok, kterého jsme u nové generace svědky, však z rodinné Hondy dělá o něco méně univerzální vozidlo, než bylo dosud. Do délky narostlo téměř o 11 centimetrů a v evropských velkoměstech mu je s délkou 4706 milimetrů už trochu těsno.

Také aktuální vydání CR-V se v Evropě prodává pouze v hybridní verzi, nově je však k mání i ve variantě s nabíjením do zásuvky, která zvládá i čistě elektrický provoz.

Hybrid v testovaném exempláři však dobíjí trakční baterii výhradně samotnou jízdou. A pokud nabíjení nepokryje brzdná energie při sešupu z táhlého kopce, baterka si ji vezme z generátoru třeba během klidné jízdy po dálnici. Prioritou přitom je, aby měl elektromotor po ruce vždy dostatek energie pro svou práci. Při jízdě totiž hraje významnější roli, než bývá u hybridních aut zvykem.

Až do rychlosti 80 km/h slouží benzinový čtyřválec pouze na výrobu elektřiny, při klidné jízdě totiž kola roztáčí pouze motor na elektřinu. Teprve nad touto hranicí nebo při prudší akceleraci pracují na pohonu oba agregáty ruku v ruce. A nezdá se, že by měly s osmnáct metráků vážícím autem mnoho práce.

Nebylo tomu tak vždy, u minulé generace se spalovací a elektrický motor při zrychlení docela často "hádaly". Zatímco ten první kvílel ve vysokých otáčkách, druhý lapal po dechu, protože malá baterie mu nebyla schopna dodat dostatečné množství energie.

Tento nesoulad Honda vyřešila mimo jiné tím, že zvětšila kapacitu trakční baterie. S akcelerací z nuly na stovku za 9,5 vteřiny sice i tak nelze CR-V označit za sportovní auto, takové ambice však zjevně vůbec nemá.

Pozná se to už na relativně malých 18" kolech s vysokými bočnicemi, která sice nemají vlohy na rychlé proplétání serpentinami, zato však poskytují dostatek tlumicí hmoty pro pohodlnou jízdu. A ta je v CR-V fajnově plavná, ať už auto jede na dálnici, nebo po pražské dlažbě.

Právě jízdní komfort je jednou ze silných stránek Hondy, neméně působivý je vnitřní prostor, který dokázala automobilka vykouzlit z hranaté karoserie. Kufr, prostor na nohy, místo nad hlavou, toho všeho je v CR-V víc než dostatek, přičemž auto nad rámec obvyklých zvyklostí nabízí ještě polohovatelná a vyhřívaná zadní sedadla.

Honda přitom uvnitř nepůsobí vůbec opulentně, interiéru na první pohled vládnou hlavně tmavé plasty. Kvality auta posádka odhaluje spíše postupně. Například když zjistí, že střešní okno lze otevřít i zastínit poctivými žaluziemi, které nepropouštějí světlo. Nebo že autorádio Bose s dvanácti reproduktory hraje opravdu tak skvěle, jak by člověk od značky zvučného jména čekal.

Jsou tu ovšem i věci, které se tak úplně nepovedly. Software palubního systému je na dnešní poměry zoufale pomalý, na každý pokyn potřebuje i několik sekund času. A volič převodovky CVT, který sestává z tlačítek a posuvné páčky, je poněkud překombinovaný - lze si snadno představit, že si na jeho ovládání bude řidič dlouho zvykat.

Honda CR-V Advance 2.0i-MMD (AWD)

Motor: benzinový čtyřválec, 1993 cm3
Výkon: 109 kW / 148 k při 6100 ot./min
Točivý moment: 189 Nm při 4500 ot./min
Výkon elektromotoru: 135 kW / 184 k
Točivý moment elektromotoru: 335 Nm
Nejvyšší rychlost: 187 km/h
Zrychlení 0-100 km/h: 9,5 s
Kombinovaná spotřeba: 6,7 l/100 km (WLTP)
Objem zavazadlového prostoru: 588 - 1643 l 
Cena: od 1 099 900 Kč

Jenže věci zasluhující kritiku nakonec přebíjí jistá staromilská poctivost, se kterou Honda přistupuje nejen k detailům v autě, ale třeba i k tvorbě palubní knihy. Pozorný čtenář tu najde například i spotřebu v různých režimech jízdy, například na silnici první třídy nebo na dálnici. U Hondy jde o pěknou tradici, navíc udávaný apetit vždy souhlasí se skutečností nebo je dokonce o něco vyšší než v praxi.

Při dálniční stotřicítce je u hybridní Hondy CR-V nutné počítat se spotřebou kolem osmi litrů, ve městě i mimo něj si řekne o šest litrů benzinu. Na plnou 57litrovou nádrž  tak ujede až devět set kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy