Ta židle se zase ani neohřála. Dacia má třetího šéfa designu během dvou let

Ta židle se zase ani neohřála. Dacia má třetího šéfa designu během dvou let
Dagia Jogger, na jejím vnějším vzhledu se podílel David Durand.
Ten také navrhl koncept SUV Dacia Bigster.
Dacia Bigster
Dacia Bigster
Foto: Dacia
Eva Srpová Eva Srpová
12. 5. 2022 17:03
Automobilka Dacia má třetího šéfa designového oddělení během dvou posledních let. Stal se jím David Durand, který vystřídal Milese Nurnbergera, jenž strávil na pozici pouhých devět měsíců. Jeho předchůdce byl na postu ještě kratší dobu, pouhého půl roku, aby odešel na post šéfdesignéra Alfy Romeo ve skupině Stellantis.

V oddělení designu rumunské automobilky Dacia, která se dlouhodobě zaměřuje na výrobu lidových aut, se v posledních dvou letech dveře netrhnou. Jak uvádí oborový magazín Automotive News Europe, má už třetího designéra během necelých dvou let.

Nejprve na přelomu let 2020 a 2021 přišel do vedení design oddělení španělský designér Alejandro Mesoneros-Romanos, jenž v minulosti pracoval dlouhá léta pro Seat a navrhl první SUV značky, model Ateca. V Dacii se ale zdržel pouhých šest měsíců a odešel navrhovat budoucí Alfy Romeo.

V červnu loňského roku ho proto vystřídal Miles Nürnberger, ale ani ten se ve své roli příliš dlouho nezabydlel, konkrétně jen o pouhé tři měsíce déle než jeho předchůdce. Automobilka včera oznámila, že s okamžitou platností se vedoucím designu v Dacii stává francouzský designér David Durand.

Durand není osoba zvenčí, v Dacii měl na starosti exteriérový design posledních modelů. Například Sandera a také Sandera Stepway či nejčerstvější novinky, která přišla na trh, lehce zvýšeného kombíku Jogger. Jeho posledním počinem je také návrh konceptu kompaktního SUV Bigster.

Proč oba designéři opustili brány Dacie tak brzy, nezveřejnil ani nikdo z nich, ani sama automobilka, která k odchodu Nürnbergera v tiskové zprávě pouze uvedla, že odchází z osobních důvodů a za novými pracovními příležitostmi. "Děkuji všem v Renault Group a především talentovanému týmu designérů v Dacii," oznámil přímo Nürnberger na svém profilu na profesní síti LinkedIn. Kam přesně odchází, zatím neprozradil, do Dacie přešel z Aston Martinu.

Devětačtyřicetiletý Durand vystudoval design v Paříži a do Renaultu nastoupil v roce 1997, o dva roky později navrhl koncept modelu Koleos. Pracoval v různých designových centrech, které má značka Renault po celém světě, například v Barceloně, v jihokorejském Soulu i brazilském Sao Paulu. 

V roce 2011 byl ve skupině Renault jmenován designovým ředitelem pro levné celosvětově prodávané vozy. V roce 2020 se stal vedoucím designu exteriéru ve společnosti Dacia a zodpovídá se výkonnému viceprezidentovi designu celé skupiny a členovi jejího představenstva Laurensu van den Ackerovi. 

Tisková zpráva také uvádí, že Durand je synem rodičů architektů. Vedle designu má rád veterány, restaurování motocyklů, architekturu a současné umění. Je vášnivým námořníkem a absolvoval dvě transatlantické expedice.

 

Právě se děje

Další zprávy