Continental obnovil výrobu pneumatik v Rusku. Chráníme tím své zaměstnance, tvrdí

Martin Přibyl Martin Přibyl
20. 4. 2022 10:30
Německý výrobce pneumatik a dalších automobilových dílů Continental obnovil výrobu ve svém ruském závodě v Kaluze. Důvodem je ochrana zaměstnanců, jimž by jinak podle vyjádření firmy hrozilo trestní stíhání.
Ústředí Continentalu v německém Hannoveru, ilustrační snímek.
Ústředí Continentalu v německém Hannoveru, ilustrační snímek. | Foto: Continental

Společnost, která pneumatiky vyrábí rovněž v Otrokovicích na Zlínsku, původně výrobu v Kaluze zastavila začátkem března jako reakci na ruský útok na Ukrajinu. Stejně tak ukončila jakýkoli import a export pneumatik a dalších dílů do nebo z Ruska.

Minulý týden ale výrobu v Kaluze obnovila. Podle Continentalu však závod v Kaluze funguje hluboko pod svojí kapacitou, firmě prý restart výroby nevytváří žádný zisk. Její produkty také mají být určeny výhradně pro civilní použití.

"Současná situace je pro mezinárodní společnosti, které mají v Rusku výrobní závody, velice složitá. Našim manažerům a zaměstnancům v Rusku hrozí trestní stíhání, pokud nebudeme ochotni pokrýt tamní domácí poptávku," napsala společnost ve svém vyjádření. Dodala také, že podporuje veškeré sankce uvalené na Rusko a podřídí se jim.

Podle oborového magazínu Automotive News Europe již ruští prokurátoři varovali některé západní firmy, že pokud nebudou vyrábět "základní zboží", mohou být jejich zaměstnanci obviněni z trestných činů. Vladimir Putin pak hrozil, že továrny, v nichž firmy v důsledku ruského útoku zastaví výrobu, mohou být znárodněny.

 

Právě se děje

Další zprávy