Co dát autu před sezónou? Odborníci autoklubu radí

Michal Karat
21. 3. 2012 6:00
Počasí posledních dnů ukazuje, že zima snad už definitivně skončila.
Foto: Aktuálně.cz

Jak poděkovat vašemu automobilu za věrné služby v náročném zimním provozu? Německý autoklub ADAC shrnul postup do šesti bodů.

První vaše zastavení v jarní péči o auto se týká laku. Po zimě ADAC doporučuje důkladnou očistu. Ještě než vjedete do myčky, je dobré odstranit zbytky soli a dalších nečistot vysokotlakým ručním mytím. Pokud to neuděláte, hrozí laku podobné poškrábání jako od smirkového papíru, protože krystalky soli jsou velmi tvrdé a ostré. V myčce zvolte program s kompletním mytím, včetně kol a podvozku. Po umytí je vhodné lak ošetřit voskem, malá poškození od kamínků je vhodné opravit alespoň korekční tužkou. Zabráníte tak startu koroze v poškozeném místě.

Druhé kolo se týká skel a osvětlení. Všechna skla byste měli vyčistit i zevnitř. Během zimy se i v automobilech nekuřáků vytvoří na vnitřní straně oken vrstva nečistot. Pokud stěrače neplní svou funkci, pískají nebo dokonce dřou o sklo, je nejvyšší čas je vyměnit. Minimálně kontrolu funkčnosti si po zimě zaslouží klakson a veškeré osvětlení vozidla.

Třetí krok se týká interiéru. Auto pořádně vyvětrejte! Při všech zcela otevřených dveřích vyjměte všechny koberce a zkontrolujte, zda není podlaha na některém místě vlhká. Pokud je, nechte ji vysušit. Na postižená místa umístěte noviny. Pokud i po výměně stále vlhnou, prověřte, zda do vozu neteče.

Často se na něj zapomíná, ale má jej každé auto a v zimě trpí snad ještě více než vše ostatní. Řeč je o čtvrtém zastavení - údržbě motorového prostoru. Je-li obzvláště špinavý a jsou-li v něm patrné nánosy posypové soli, je dobré nechat motor profesionálně umýt. V běžných samoobslužných myčkách je tento úkon obvykle zakázán. Kontrolu si zaslouží všechny kabely a vedení. Doplnit by se měl olej v motoru, chladicí kapalina a náplň ostřikovačů.

V pátém kroku odstraňte z auta veškeré nepotřebné věci, zimní výbavu, střešní nosiče apod. Každý kilogram nákladu stojí vyšší spotřebu. Každých 100 kg v autě navíc znamená zvýšení spotřeby o 0,3 l každých 100 km!

Když už nehrozí sníh, led ani další projevy zimy, vyměňte zimní pneumatiky za letní. Před montáží zkontrolujte výšku profilu, je-li menší než 4 mm, je pneumatika zralá na výměnu. Zimní pneumatiky umyjte, vysušte a uskladněte na suchém a chladném místě. Kola z lehkých slitin ošetřete speciálním přípravkem.


 

 

Právě se děje

Další zprávy