Chevrolet veze do Frankfurtu dvě designové studie

Radek Pecák Radek Pecák
22. 8. 2011 3:07
auto

Upozornit na svoji stoletou historii a řadu modelů, které se staly doslova designovými ikonami (Belair, Suburban, Corvette nebo Camaro) hodlá automobilka Chevrolet na světovém autosalonu ve Frankfurtu díky svým dvěma designovým studiím, které tu budou mít evropskou premiéru.

Zatímco Colorado Rally Concept naznačuje příští generaci pickupu střední velikosti, futuristický Chevrolet Miray kombinuje exteriér inspirovaný proudovým letadlem s vyspělou technologií hybridního pohonu.

Pickup Colorado s dvojitou kabinou spočívá na podvozku AWD s pohonem obou náprav. Měnit světlou výšku je možné v rozmezí 50 mm.

„Chevrolet vyráběl pickupy již od začátku, a proto tvoří významný prvek modelového programu naší značky. Svým funkčním designem a nekompromisními jízdními vlastnostmi v terénu Colorado Rally Concept kreativně interpretuje naši slavnou historii," řekl Wayne Brannon, prezident a výkonný ředitel Chevrolet Europe.

Studii Colorado Rally Concept pohání turbodiesel s objemem 2,8 litru. Na zvýšení průjezdnosti v nejtěžším terénu slouží dva robustní elektrické navijáky, každý s výkonem 4 kW, integrované v předním a zadním nárazníku.

Speciální ergonomický multifunkční volant umožňuje řidiči spolehlivě ovládat vozidlo i v nejtěžším terénu. V horní části věnce má volant zabudovaný indikátor z pásu barevných LED diod, který slouží jako otáčkoměr. Před spolujezdcem je na přístrojovém panelu namontovaný navigační systém GPS. Pětibodové bezpečnostní pásy jsou upevněny přímo na ochranném oblouku. Součástí vybavení studie je integrovaný hasicí systém pro prostor kabiny a motoru.

K dalším zvláštním prvkem interiéru patří: hlavní spínač integrovaný ve středové konzole, který má dvě hlavní funkce: startování motoru  a odpojení všech elektrických systémů vozidla v případě nouze. Také je zde vysoce výkonný větrací systém („air boost"), který rychle vyvětrá kabinu po vjezdu vozidla do oblaku prachu v terénu. Hydratační zásoba je za každým sedadlem. Každý z pasažérů má k dispozici nádržku s výživným roztokem, který může pít tenkou hadičkou.

Studie Chevrolet Miray je sportovní vůz poháněný dvěma elektromotory, každý s výkonem 15 kW (20 k). Navíc je ale za kabinou posádky před zadní nápravou uložen turbokompresorem přeplňovaný benzínový čtyřválec s objemem 1,5 litru. Pro dosažení maximální dynamiky může spalovací motor pracovat současně s oběma elektromotory

Klínovité boční díly karoserie jsou vyrobeny z plastu zpevněného uhlíkovými vlákny.

Zajímavým detailem v interiéru je centrálně umístěné startovací tlačítko. Po jeho stisknutí se ze sloupku řízení vyklopí displej sdruženého přístroje podobně, jako když se odklopí průhledný kryt kabiny jednomístného letadla. Na bílém povrchu se zobrazí interaktivní projekce.

Klasická vnější zpětná zrcátka nahrazují televizní kamery, které se elektricky vysouvají z bočních skel. Při jízdě ve městě další kamera nasměrována dopředu zachycuje obraz před vozidlem, který se na monitoru zobrazuje doplněn informacemi z navigačního systému GPS.

 

Právě se děje

Další zprávy