ČEZ se kvůli elektromobilům spojil i s M´c Donalds

Radek Pecák Radek Pecák
8. 5. 2011 0:23
auto

Zatím 35 dobíjecích stanic pro elektromobily hodlá v příštích měsících vybudovat  ČEZ. Pro jejich výstavbu a rovoz se firma spojila s 12 partnery. Informoval o tom generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Do roku pak 2013 plánuje ČEZ postavit kolem 200 dobíjecích stanic.

Foto: Peugeot

K partnerům, které ČEZ již představil, patří například Kaufland a Tesco, řetězec rychlého občerstvení McDonald's, Inter Ikea Centre Group, Praha 16 - Radotín a obec Dolní Břežany.

Všechny dobíjecí stanice budou na pomalé dobíjení, jediná pro rychlodobíjení vznikne v areálu ČEZ u sídla společnosti v Praze.

ČEZ ale zatím ještě neuzavřel výběrové řízení na dodavatele dobíjecích stanic, přestože již má od automobilky Peugeot k dispozici několik vozů iON. Celkem má Peugeot ČEZu pronajmout 65 elektromobilů.

Zatím ČEZ také neoznámil, za jakou cenu bude prodávat elektřinu zákazníkům, kteří přijedou s elektromobilem k dobíjecí stanici. Měli by se prokazovat čipem. Podle manažera Tomáše Chmelíka asi bude zpočátku stanoven pouze měsíční paušální poplatek, který bude spíše symbolický.

V oblasti elektromobility se angažují také další energetické firmy. Společnost Pražská energetika (PRE) letos otevřela první tři veřejně přístupné nabíjecí stanice pro elektromobily v Praze. Do konce roku má PRE v plánu zprovoznit kolem 20 dobíjecích stanic. S automobilkou Mercedes-Benz navázala spolupráci v oblasti elektromobilů také společnost E.ON. Společnost RWE uzavřela v oblasti elektromobilů spolupráci s automobilkou Citroën.

 

Právě se děje

Další zprávy