Cenný nález na Floridě! Corvettta Briggse Cunninghama

Tomáš Rybecký
8. 8. 2012 8:05
Jeden ze tří vozů ze závodu v Le Mans v roce 1960 objevili v garáži na Floridě
Foto: Aktuálně.cz

Jeden ze tří vozů Chevrolet Corvette ze závodu v Le Mans v roce 1960 byl nalezen. Vůz s číslem 1 se objevil ve skladišti na Floridě. Unikát bude vystaven na show věnované 60 letům vozů Corvette a měl by zde změnit majitele. Jména majitele i kupce zatím nebyla zveřejněna.

Larry Berman, historik, zaměřující se na závodní činnost Briggse Cunninghama, uvedl, že nový majitel má v plánu vůz zrestaurovat do původní závodní podoby. Také je známo, že kupec po voze pátral přes dvacet let.

Velký závod

Cunninghamův tým v roce 1960 postavil na start závodu v LeMans tři Chevy Corvette. Motor byl osmiválec do V 4,6 l o výkonu 290 k. Čísla 1 a 2 závod nedokončila, ale číslo 3 slavně zvítězilo ve své kategorii a umístilo se na celkovém osmém místě. 

Kuriozitou je, že poslední kola musel tento vůz pokaždé zastavit v boxech kvůli chlazení. Motor se totiž přehříval a motorový prostor musel být plný ledu, protože pravidla závodu tehdy zakazovala doplnit chladicí kapalinu.

Foto: Aktuálně.cz

Vůz číslo 1, řízený Williamem Kimberleym, po dvou hodinách závodu na mokru havaroval a vůz začal hořet. Poškození sice nebylo velké, ale vůz v závodě nemohl pokračovat.

Záchrana z vrakoviště

Po své závodní kariéře byly Corvetty opět uvedeny do sériové podoby a prodány. Až nyní byl poslední pohřešovaný vůz s číslem 1 nalezen ve skladišti plném jiných aut, dílů a nábytku.

Otec současného majitele skladiště ho před několika desítkami let zachránil z vrakoviště. Na výstavě v Carlisle, věnované právě vozům Corvette, bude auto vystaveno ve stavu, v jakém bylo nalezeno. Až následně se nový majitel pustí do jeho obnovy.

 

Právě se děje

Další zprávy