Cena Opelu Ampera je známa. Prodej v ČR za rok

Radek Pecák Radek Pecák
29. 7. 2011 0:59
auto

Až se červnu roku 2012 začne ui v tuzemsku prodávat první elektromobil automobilky Opel , bude jeho cena (včetně DPH) ekvivalentem 42 900 EUR dle aktuálního kurzu.

Cena se již měnit nebude a je stanovena pro celý evropský trh.

Opel již také zveřejnil podrobná technická data: Lithio-iontový akumulátor kapacity 16 kWh napájí elektromotor o výkonu 111 kW (150 k). Plně nabitá baterie umožňuje dojezd cca 40 km až 80 km pouze na elektrický pohon - a tedy bez emisí. Konkrétní akční rádius závisí na profilu trasy, způsobu jízdy a vnější teplotě.

Podle normy ECE R101, která upravuje metodiku měření spotřeby paliva a emisí CO2, činí kombinovaná spotřeba Opelu Ampera méně než 1,6 l/100 km a vůz emituje méně než 40 g/km CO2.

Točivý moment 370 Nm zaručuje zrychlení z 0 na 100 km/h za cca 9 sekund, maximální rychlost činí 161 km/h.

Výzkumy dokládají, že dojezd Opelu Ampera na čistě elektrický pohon (tedy s výlučným využitím energie uložené v akumulátoru) uspokojí požadavky 80 procent evropských řidičů na akční rádius automobilu pro každodenní využívání. Díky palubnímu generátoru se spalovacím motorem ale Ampera dokáže ujet přes 500 kilometrů na jedno nabití a naplnění nádrže. Zážehový motor, pohánějící elektrický generátor, se samočinně nastartuje v momentu, kdy kapacita akumulátoru poklesne pod zadanou minimální hodnotu.

Ampera zajišťuje prostor pro čtyři cestující, objem zavazadlového prostoru je 310  litrů.

Opel bude poskytovat záruku na akumulátor 8 let.

 

Právě se děje

Další zprávy