Bude Porsche součástí Volkswagenu přece jen již letos?

Reuters Radek Pecák Reuters, Radek Pecák
26. 6. 2012 9:11
Odklad sloučení se dosud vyplácel firmám a stát přicházel o 700 milionů eur ročně
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Už to bylo avizováno několikrát, ale dosud se Porsche plně do koncernu Volkswagen nezačlenilo. Nyní se zdá, že věci naberou rychlejší vývoj.

Holdingová firma Porsche SE totiž tlačí na urychlení začlenění výrobce sportovních aut do skupiny Volkswagen. Tento krok by pomohl ke snížení nákladů a oddlužení firmy a měl by výhody i pro stát, uvedl na dnešní valné hromadě Porsche SE generální ředitel Martin Winterkorn.

Volkswagen chce koupit v Porsche zbývající polovinu, kterou ještě nevlastní, avšak pokud tak učiní před srpnem 2014, bude muset zaplatit daň 1,5 miliardy eur (38,8 miliardy Kč).

"Není v zájmu žádné ze stran čekat tak dlouho; ani firem, ani daňových úřadů," uvedl pro agenturu Reuters Winterkorn, který je rovněž generálním ředitelem Volkswagenu. Podle něj dřívější sloučení je lepší i pro stát, protože vyšší zisk Volkswagenu a Porsche přinese vyšší příjmy z daní.

Zatím se odklad vyplácel

Firmy odhadují, že je odklad spojení stojí kolem 700 milionů eur ročně na úsporách, napsala agentura Reuters.

Volkswagen koupil podíl 49,9 procenta ve výrobci sportovních aut v prosinci 2009 po neúspěšném pokusu Porsche převzít Volkswagen. Obě firmy se také dohodly na fúzi, která se měla uskutečnit loni.

Volkswagen ale nakonec dokončení fúze odložil s odvoláním na hrozbu právních sporů. Jednou z překážek je také vysoká daň, od které má být fúze osvobozena, pouze pokud se uskuteční po srpnu 2014.

Firmu Porsche založil Ferdinand Porsche, geniální konstruktér původem ze severočeských Vratislavic. Jejím nejznámějším modelem je sportovní vůz Porsche 911, v současnosti jí však hlavní zisky přináší typy Cayenne a Panamera. 

Volkswagen, jehož součástí je rovněž česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.

--------------------------------------------------------------------------------

Kdy bude Porsche součástí koncernu Volkswagen?

 

Právě se děje

Další zprávy